Een brandweerdrone
Volledig scherm
Een brandweerdrone © Robin Hilberink

Drones bewaken veiligheid tijdens Twente Rally

ENSCHEDE - Tijdens de Twente Rally dit weekend worden op drie plekken drones ingezet om de veiligheid te bewaken. Niet eerder zijn tijdens een sportevenement op zulke grote schaal drones ingezet die ook nachtvluchten mogen uitvoeren.

De drones spotten groot wild dat op of in de buurt van het parcours dreigt te komen. Coureurs worden gewaarschuwd als zich een mogelijk onveilige situatie voordoet. Daarnaast gaan ze de lucht in om het publiek en de verkeersstromen in de gaten te houden.

Warmtebeeldcamera

Zaterdagavond vliegt een drone met warmtebeeldcamera rondom het parcours in Boekelo en Het Rutbeek in Enschede. De drone houdt in de gaten of er wild rond het parcours loopt. Bij het zien van (groot) wild wordt gekeken hoe het dier reageert op het geluid en licht van de naderende rallyauto’s. Als er aanwijzingen zijn dat wild op of richting parcours loopt, krijgt de wedstrijdleiding een melding. De wedstrijdleiding  staat in direct contact met de rallyrijders en kan hen waarschuwen. 

Op zondagmiddag helpen de drones, uitgerust met een normale camera, met het monitoren van het verkeer rondom de afgezette wegen in Hengelo.

Pilot

Het is een pilot van de gemeenten Enschede en Hengelo samen met de stichting Twente Rally om te onderzoeken hoe zij drones kunnen inzetten om de veiligheid te vergroten. Het is vooral bijzonder dat de drones nachtvluchten uitvoeren. Alleen de brandweer heeft normaal gesproken die bevoegdheid. Via een strenge vergunningsprocedure is het mogelijk ontheffing te krijgen van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Die ontheffing hebben Float360 en Robor Electronics, onderdeel van het Enschedese dronetestcentrum Space53, gekregen. Daarvoor hebben ze een uitgebreide procedure- en risico-analyse gemaakt, om aan te tonen dat de pilot veilig kan worden uitgevoerd. Om de risico’s verder in te perken, hebben de deelnemende partijen ook een workshop ‘nachtvliegen’ bij de Brandweer Twente gevolgd. 

Quote

Door onveilige situaties tijdig te signaleren, kun je als organisa­tie alsnog op tijd ingrijpen

Veiligheidsadviseur Bert Beverdam van de gemeente Enschede

Veiligheid vergroten

De pilot is volgens veiligheidsadviseur Bert Beverdam van de gemeente Enschede belangrijk voor het vergroten van de veiligheid bij de Twente Rally en in de toekomst bij andere evenementen. „Er staan duizenden toeschouwers verspreid over een kilometerslange route. En dan zijn er ook nog eens tientallen wegen afgezet. In de meeste gevallen gaat dit goed, maar door onveilige situaties tijdig te signaleren, kun je als organisatie alsnog op tijd ingrijpen.” Als het succesvol blijkt, willen de gemeenten de proef uitbreiden naar andere evenementen.  

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.