Een Hengelose rocker van 50, die opstond uit zijn rolstoel

ENSCHEDE/HENGELO - Robert Reinders was miljonair, raakte al zijn geld kwijt en belandde in een rolstoel. Maar: woensdagavond is de presentatie van de nieuwe single van de Robert Jay Band: ‘Penthouse in heaven’.

Meer misère dan Reinders trof kan een mens nauwelijks dragen. Drie jaar geleden kreeg hij in een Portugees ziekenhuis te horen, dat hij leed aan een aan progressieve spierziekte, die verwant zou zijn aan ALS. Hij zou niet lang meer te leven hebben en communiceerde dat ook via Facebook.

De diagnose bleek uiteindelijk onjuist. Reinders heeft ‘slechts’ avasculaire botnecrose, osteoporose en artrose. “Om het simpel te houden: mijn botten sterven langzaam af”, vat hij zijn medisch dossier in één zin samen. “Ik krijg  een nieuwe heup binnenkort en een nieuw rechter knie en een rechter enkel. Oh ja, vorig jaar heb ik ook nog een tia (kleine hersenbloeding-red.) gehad.”

Gratis concert

Maar zie: woensdagavond treedt Reinders voor het eerst sinds tien jaar weer op met een eigen band: de Robert Jay Band. In het Enschedese poppodium Atak is iedereen vanaf half negen welkom bij het gratis concert, waarin de presentatie van de nieuwe CD-single ‘Penthouse in heaven’, mét een bijzonder clip, centraal staat. Het is Reinders tweede single sinds het nummer ‘Red Bullet’ waarmee het voor hem in 1994 allemaal begon. Frits Spits pikte de eerste single van de jonge Enschedese muzikant en zijn Robert Jay Band destijds op en draaide het plaatje veelvuldig in zijn destijds mega goed beluisterde programma ‘De Avondspits.’

Volledig scherm
© Stefan Schipper

Tussen 1994 en 2017 liggen 23 voor Reinders bewogen jaren. Woensdag viert hij zijn 50e verjaardag. “En ondanks alle lichamelijk ellende en financiële misère, ben ik gelukkiger dan ooit”, zegt de muzikant opgewekt. “Want ik ben terug bij de basis: muziek maken. Door mijn ziekte ben ik al mijn geld, een deel van mijn vrienden en mijn vriendin kwijtgeraakt. Dat laatste is vooral mijn eigen schuld. Ik was jarenlang door die ziekte niet te genieten; partners van zieken hebben het vaak nog zwaarder te verduren dan de zieke zelf. Ik schaamde me ervoor om in een rolstoel te moeten zitten. En daar heb ik, verdeeld over twee periodes, toch vier jaar gebruik van moeten maken.”

Marco Borsato

Het eerste succes voor de Robert Jay Band - Reinders is dan nog student aan Saxion en het conservatorium - komt in 1993. Hij verkoopt zijn auto en schraapt al zijn spaargeld bij elkaar om Red Bullet voor 30.000 gulden te laten opnemen in een studio in Nordhorn.  Maar na het succes van Red Bullet flopt Reidners' tweede single ‘What a Job’. “Ik kon totaal niet met die teleurstelling omgaan en raakte volledig gedesillusioneerd. De meeste muzikanten uit mijn band stapten over naar Marco Borsato, die met ‘Dromen zijn bedrog’ net aan het doorbreken was en een eigen band nodig had.”

Evenementenbureau

Volledig scherm
Robert J. Reinders maakt woensdag zijn come-back met een nieuwe CD-single. © Stephan Schipper.

Zelf begint Reinders een evenementenbureau, gespecialiseerd in de organisatie van grote bedrijfsfeesten. Hij heeft er succes mee en wint in 2004 zelfs een prestigieuze brancheprijs, de bronzen Giraffe. “Ik had 15 man aan het werk en het ging goed. Ik was miljonair was, reed rond in een Porsche Cabrio en leefde er op los.” Maar er komen ook tegenslagen. Reinders verliest in 2001 veel geld met het avontuur met het commerciële Twentse TV-stadion Net 8, waarvan hij met o.a. Manfred de Graaf eigenaar is. De economische crisis doet, in combinatie met de ziekte die zich in 2009 bij hem openbaarde, de rest.

Pluk de dag

In 2014 emigreert hij naar Zuid-Spanje. “Omdat ik in Sevilla flamenco wilde studeren en om er in een band te gaan spelen.” Hij woont er nog geen maand als hij opnieuw ziek wordt. “In een Portugees ziekenhuis werd me verteld dat ik een aan ALS-verwante spierziekte zou hebben, waardoor ik niet meer lang te leven had.” Internist Frank van Berkum haalt hem in het ZGT door de molen en constateert uiteindelijk ‘slechts’ een afgescheurde pees in de voet. Robert Reinders: “Ik pluk sindsdien de dag. Ik leg ook geen lat meer, want die lag altijd te hoog bij mij.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.