Volledig scherm
Eikenprocessierups © Job van der Meer

Eikenprocessierups kost Hengelo handenvol geld

HENGELO - De bestrijding van de eikenprocessierups kost de gemeente Hengelo dit jaar een ton. Voor volgend jaar is ‘in ieder geval’ weer 100.000 euro nodig, mogelijk meer.

Bij de behandeling van de begroting 2019 werd 26.000 euro gereserveerd voor de bestrijding van de rups. Maar de problematiek bleek zo groot met 2376 meldingen van overlast eind augustus, dat er keer op keer geld bij moest tot nu al 100.000 euro. In een brief  van het college van b en w aan de gemeenteraad wordt voor 2020 gerekend op een ton of zelfs meer.

Hotspots

De bestrijding, het eerst rond de hotspots zoals scholen, begon in het vroege voorjaar door zomereiken te behandelen met ‘nematoden.’ Dat zijn aaltjes, een natuurlijke vijand van de rups. In totaal zijn 1500 van die zomereiken behandeld op de hotspots. Het was bij lange na niet toereikend om alleen de hotspots te behandelen. Alleen al het afhandelen van alle meldingen vergde 1200 ambtelijke uren.

Later werden nesten weggezogen en vernietigd. In totaal zijn er pakweg 12.000 zomereiken binnen de gemeentegrenzen. „Onze ervaring is dat de rupsen bijna alleen maar in de zomereiken zitten”, aldus het college. De gemeente wil geen gebruik maken van het biologische bestrijdingsmiddel Xentari ‘dat niet onschuldig is’ en ook andere beestjes (vlinders) treft. „Het middel is ook irriterend op de huid en ogen en het blijft een week actief.”

Overleg

De gemeente en Gildebor voeren regelmatig overleg met omliggende gemeenten over de aanpak. Hengelo wil met Enschede en de provincie Overijssel een proef met het inzaaien van ‘natuurlijke mengels’ in bermen om daarmee vijanden van de rups te lokken. Door nagenoeg alle zomereiken in het vroege voorjaar te behandelen verwacht de gemeente de overlast verder te beperken.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.