Volledig scherm
De frauduleuze transacties werden bij een notaris in Neede in een akte vervat. De notaris, die eerder in almelo tot twee jaar cel werd veroordeeld, staat komende week terecht. © ANP XTRA

Eis: jarenlange celstraf voor faillissementsfraude in Twente

ZWOLLE/DEURNINGEN/GEESTEREN - Dubbele straf van wat ze in Almelo tegen zich hoorden eisen: vijf jaar cel voor Marcel H. uit Geesteren en vier jaar voor Bertus Oude L. uit Deurningen. Dat werd er vrijdag in hoger beroep tegen het duo geëist wegens grootschalige faillissementsfraude.

De ‘Komodo-zaak’ is tot op heden de grootste faillissementsfraudezaak uit de Twentse historie. De zaak heeft een extra zwarte rand, omdat één van de verdachten – een registeraccountant uit Tubbergen – zelfmoord pleegde voordat de zaak in mei 2015 bij de rechtbank Almelo voor het eerst werd behandeld. De accountant - partner bij Bordan Accountants in Almelo - was gedagvaard, omdat hij meineed zou hebben gepleegd in een verhoor bij de rechter-commissaris. In dat verhoor verklaarde de accountant dat hij verdachte Oude L., nooit had geadviseerd.

Strolieden

Oude L. (48) uit Deurningen is in het vastgoed belandde varkenshandelaar. Marcel H. (49) uit Geesteren handelde onder de naam Huzbo in lege bv’s en adviseerde ondernemers hoe ze hun bedrijf het best failliet konden laten gaan en daarbij zelf buiten schot konden blijven. H. zelf zou in 14 faillissementen voor strolieden hebben gezorgd en de bv’s hebben leeggetrokken voor hij ze liet verhuizen en ver buiten Twente of in het buitenland liet ‘afzinken’.

Notaris

De transacties werden vastgelegd op het inmiddels gesloten kantoor van notaris Jan-Willem H. (51) uit Neede. Het hoger beroep tegen deze notaris, die in Almelo werd veroordeeld tot twee jaar cel, dient komende week.

Oude L. en H. deden zaken met elkaar en bij een FIOD-inval in 2012 werd er een ‘draaiboek’ aangetroffen waarin werd beschreven welke stappen er moesten worden gezet om succesvol te kunnen frauderen in het faillissement van de vastgoed-bv Innové van Oude L. De voormalige varkenshandelaar uit Deurningen zou 422.000 euro hebben overgehouden aan deze fraude.

Regisseur fraude

De accountant uit Tubbergen adviseerde beide verdachten bij hun dubieuze transacties. De overleden fiscalist zou met BV-handelaar Marcel H. de regisseur zijn geweest van de sterfhuisconstructies, waarbij één van de bv’s van verdachte Oud L. failliet ging. De fiscalist en bv-handelaar zouden de 24.000 euro die ze er aan overhielden onder elkaar verdelen.

Vrijdag op de zitting werden door beide verdachten de schuld grotendeels doorgeschoven naar de overleden accountant. „Ik wist niet precies waarvoor ik tekende, maar hij zei dat het allemaal klopte. Ik geloofde hem, want hij woonde in een grote villa. In zo’n accountant heb je meer vertrouwen dan in een fiscalist die driehoog achter woont”, zei verdachte Oude L.

Enveloppe met inhoud

Als bewijs voor het foute handelen van de accountant verwees raadsvrouw Mayke Goris naar getuigenverklaringen waarin werd gesteld, dat de accountant in financiële nood verkerende cliënten als klant zou hebben aangedragen bij bv-handelaar Marcel H. De accountant zou hiervoor door H. zijn beloond met enveloppen met inhoud. Goris: „Mijn cliënt mag niet de dupe worden van de dubbele agenda van zijn accountant.”

Strafverzwaring

Advocaat-generaal Gonsalez vond het ‘veel te gemakkelijk’, dat de verdachten de overleden accountant de schuld in de schoenen schoven. „U heeft ook een eigen verantwoordelijkheid.” Verder verdient de proceshouding van Oude L. volgens de aanklaagster strafverzwaring. De inwoner van Deurningen beriep zich in alle verhoren op zijn zwijgrecht en verscheen in 2015 in Almelo niet op de zitting bij de rechtbank. Hij zou emotioneel te zeer zijn aangedaan door de zelfmoord van zijn fiscalist.

‘Redelijke termijn overschreden’

Mayke Goris en Mathieu van Linde, de raadslieden, van Oud L. en H. vroegen vrijspraak. En als het Hof dan toch tot een veroordeling komt, zou de straf lager moeten uitvallen dan de twee jaar die in Almelo werd opgelegd wegen ‘overschrijding van de redelijke termijn.’ Volgens aanklaagster Gonzales heeft de verdediging zelf voor die vertraging gezorgd.

Eerder deze week werden tegen drie andere verdachten – de echtgenote van H., tegen stroman Van Z. en tegen Jeroen N. (oud-directeur van failliet sloopbedrijf Nieman in Hengelo) - taakstraffen van 60 en 240 uur geëist. De uitspraak in alle zaken is op 24 april.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.