Akzo Nobel loost restwarmte op Twentekanaal, straks wordt deze warmte gebruikt voor stadsverwarming
Volledig scherm
Akzo Nobel loost restwarmte op Twentekanaal, straks wordt deze warmte gebruikt voor stadsverwarming

Energiecentrale bij Hart van Zuid in Hengelo wordt in juni in gebruik genomen

HENGELO - De Decentrale Energie Centrale (DEC) Noord op de hoek Langelermaatweg/Laan Hart van Zuid wordt naar verwachting medio juni in gebruik genomen. In september begon de bouw van DEC als onderdeel van Warmtenet, de stadsverwarming in Hengelo.

De DEC is nodig om de industriële restwarmte van de AKZO Nobel afkomstig is op te waarderen en geschikt te maken voor het verwarmen van woningen en bedrijven. Dat gebeurt met warmtepompen die het grootste deel van de benodigde warmte leveren. In de DEC worden ook ketels opgesteld die in zeer koude perioden worden gebruikt en die bovendien dienen als back-up zodat warmtelevering altijd gegarandeerd is.

Wethouder Mariska ten Heuw kent de discussie nog wel in de gemeenteraad over het zwaar verliesgevende Warmtenet destijds. „Maar gezien de discussie over het zoeken naar alternatieven voor aardgas is het een goed besluit geweest om te blijven investeren in Warmtenet. DEC is de laatste schakel in Warmtenet. De hoofdleiding ligt er al. Strak is alles operationeel.”

„Het heeft ons bloed, zweet en tranen gekost om zover te komen. Lange discussies ja. En zeker, het heeft ons veel geld gekost. Maar uiteindelijk zal Warmtenet straks hot zijn.”

Herstructureringsgebied Hart van Zuid Hengelo
Volledig scherm
Herstructureringsgebied Hart van Zuid Hengelo © infographic: Anke Arts / Artist Impression en bron: Satijn Plus Architecten & Studio B-Gardens

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.