Volledig scherm
© Google Maps

Erfgoed Hengelo maakt zich zorgen over toekomst monument Wilhelminaschool

HENGELO - De Stichting Erfgoed Hengelo pleit ervoor om techniekmuseum HEIM in de Wilhelminaschool te laten zitten en voor de verdere uitbreiding van Oyfo de linkervleugel met de vroegere sportzalen van de voormalige Hofstede MTS te benutten.

Oyfo is de nieuwe culturele fusie-organisatie met HEIM, Crea en muziekschool. Het plan was dat de organisatie verder kon uitbreiden in het Dikkerscomplex naast het museum. Maar daar voelt eigenaar Emga Vastgoed niets meer voor vanwege de hoge investeringen in zuinige energievoorzieningen. Emga gaat nu voor nieuwbouw. En de Oyfo-directie kijkt naar een ander onderkomen: Hazemeijer Hengelo. Hans de Gruil, voorzitter van Erfgoed Hengelo én van de monumentencommissie, wijst op het risico dat de oude Wilhelminaschool hierdoor leeg komt te staan. Naast het feit dat leegstand niet goed is voor de conditie van het monumentale pand, betekent dat enorme kapitaalvernietiging: de verbouwing en aanpassing van de school kostte de gemeente miljoenen.

MTS
Vandaar zijn suggestie om het museum in de school te handhaven en voor verdere uitbreiding de linkervleugel van de oude MTS te benutten. De gemeente zoekt al geruime tijd naar een bestemming van dit gedeelte naast het WTC. Belangstellende sportverenigingen zijn afgehaakt omdat de verbouwing te duur voor ze wordt. Ze zouden de investering zelf moeten betalen via de huur, over een periode van vijf jaar.” Overigens is De Gruil ook fervent tegenstander van nieuwbouw van Dikkers omdat het een vooraanstaande wederopbouwmonument is: "Het is door Van Couwelaar zelf ontworpen!" H.R. van Couwelaar was ook de architect van de wederopbouw van de Hengelose wederopbouw, na de oorlog.

Bedrijfsschool
Ook Gerrit Welberg, oud-docent op de Wilhelminaschool, de voormalige bedrijfsschool van Stork, heeft aan de bel getrokken. In een brief aan de raadsfracties wijst hij onder meer op de investeringssubsidie van 3,3 miljoen gulden, die de gemeente verstrekte ten behoeve van komst van het HEIM. 'Het is voor de Hengelose inwoners niet te verteren dat op een termijn van zestien jaar een dergelijk geïnvesteerd kapitaal voor een belangrijk deel wordt vernietigd als gevolg van een mogelijke verhuizing.'

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.