William van den Heuvel van de Fietsersbond Hengelo repareert een achterlampje.
Fietsverlichtingsactie Fietsersbond in Hengelose binnenstad: Lampje kost bijna niks!’
HENGELO – Het is weer vroeg donker, dus tijd om eens naar de fietsverlichting te kijken.De Fietsersbond Hengelo stond zaterdag in de binnenstad voor gratis hulp bij reparaties. Best nuttig, zo bleek. Want er mankeert nog wel eens wat aan de zichtbaarheid van de fietsers.
Bob GeversLaatste update:24-10-21, 17:29
Vriendelijk
Een jonge passerende fietser wordt even vriendelijk aangesproken bij het kraampje op de Enschedesestraat, tegenover de Lambertusbasiliek. Z’n koplamp is compleet kapot, twee batterijen zijn zichtbaar. Maar een nieuw exemplaar kost toch al gauw tussen de tien en twintig euro, meldt hij. Fout! Voor zeven euro heb je al een nieuwe, krijgt hij te horen. De jongeman fietst opgewekt verder, maar of hij dat geringe bedrag ervoor over heeft, dat is twijfelachtig.
Doelgroep
Drie jaar geleden hield de plaatselijke fietsersbond voor het laatst een reparatie-actie, bij sportpark Slangenbeek. „Daar is veel jeugd en dat is onze doelgroep”, legt bestuurslid Melis Jan Gilde uit. In het stadscentrum komen ook oudere fietsers langs en die hebben de verlichting ook lang niet allemaal in orde. Fietsen zonder goede verlichting is blijkbaar niet leeftijdgebonden.
Handigheid
„Mensen hebben er geen handigheid in om het zelf even te repareren, of ze hebben de mogelijkheden of de middelen niet. Dan komen ze hier even langs”, constateert Hein Moens van de lokale bond. “Ze moeten zelf even een nieuw lampje kopen, dat kost bijna niks. Wij monteren het hier wel voor ze.” Met enige regelmaat maken fietsers gebruik van deze actie.
Mensen hebben er geen handigheid in om het zelf even te repareren
Hein Moens, Fietsersbond
De fietsverlichting is overigens een stuk verbeterd, vergeleken met zo’n tien, vijftien jaar geleden, vindt Moens. „Maar toen ik een paar dagen geleden ’s avonds naar huis fietste zag ik binnen een kwartier tóch nog drie jongelui zonder verlichting.” Dat er tegenwoordig meer fietslampjes branden heeft vooral met de kwaliteit te maken: veel LED-lampjes met batterijen en naafdynamo’s. „Die zijn bijna niet stuk te krijgen.”
Nadeel
Maar aan die LED-verlichting kleeft ook weer een nadeel. Gilde: „Je wordt er ’s avonds wel eens door verblind. En de lampen van sommige brommertjes zijn volledig geïntegreerd, die kun je niet verstellen. Ook e-bikes hebben vrij felle lampen. Ze verblinden tegenliggers.” Dat is overigens gemakkelijk te verhelpen: even een tikje tegen de lamp geven.
Zichtbaar
Maar terug naar het doel van de actie: zorg ervoor dat de verlichting het doet. “Les 1: zichtbaar zijn”, doceert Moens. Alle aanleiding voor een volgende reparatie-actie volgend jaar, mogelijk bij het scholeneiland. Daar valt nog veel zendingswerk te verrichten, waarschijnlijk.
Hein Moens van de Fietsersbond Hengelo repareert een voorlamp van een voorbijganger.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.