Volledig scherm
PREMIUM
Mariska ten Heuw. © Lars Smook

Financiële zorgen leggen druk op formatie college

VideoHENGELO - De uitgaven voor de Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning rijzen de pan uit, nu er opnieuw een tekort van 3,5 miljoen euro wordt genoteerd bovenop eerdere tekorten die konden worden weggewerkt door snel maatregelen te nemen. De nieuwe tekorten kunnen bij ongewijzigd beleid verder oplopen tot 7 miljoen euro per jaar. Dat heeft wethouder Mariska ten Heuw gisteren bekendgemaakt.

In politieke kring wordt zelfs gesproken over een tekort van 8,7 miljoen euro binnen het sociale domein, als er niks verandert. De partners in het beoogde nieuwe college van SP, ProHengelo, VVD en D66 praten over dit ‘enorme probleem’. Het is duidelijk, dat dit spanning oplevert nu er spijkerharde keuzes moeten worden gemaakt.

De uitgaven op het sociale domein snel en fors versoberen, lijken de enige uitweg, om de financiële zorgen het hoofd te bieden. Ook wethouder Ten Heuw is die mening toegedaan: „We moeten zelf kijken hoe we de kosten kunnen verlagen, want iedereen beseft dat dit niet kan.” Ook andere Twentse gemeenten kampen met een fors tekort op met name de jeugdzorg. Gemeenten hebben een lobby opgezet in Den Haag om meer geld van het rijk hiervoor te krijgen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.