Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

FIOD valt woning in Hengelo binnen in onderzoek naar miljoenenfraude met webshop

HENGELO - De FIOD heeft woensdagmiddag een inval gedaan in een woning in Hengelo, in een onderzoek naar fraude rond een webshop. De FIOD schat dat er voor minimaal 2,5 miljoen euro fraude is gepleegd met omzetbelasting en documenten rondom invoer vanuit China. Voor zover bekend is er nog niemand gearresteerd, maar de opsporingsdienst zegt ‘meerdere verdachten’ op het oog te hebben.

Het zwaartepunt van de acties door de fiscale opsporingsdienst lag in Arnhem. Daar werden woensdag invallen gedaan in twee bedrijfspanden en drie woningen. Waar de Hengelose inval precies heeft plaatsgevonden is nog niet duidelijk. 

Invoer en fraude

Het onderzoek van de FIOD richt zich op meerdere verdachten die bij de invoer van goederen uit China ten onrechte gebruik hebben gemaakt van de zogenoemde ‘verleggingsregeling’.  Daarbij wordt de btw niet over de invoer betaald, maar bij de maandelijkse of kwartaalaangifte van de btw. De verdachten hebben die verschoven btw slechts gedeeltelijk aangegeven  en de illusie gecreëerd dat ze de goederen uit China weer zouden hebben geexporteerd. Op die manier is er volgens de FIOD de afgelopen twee jaar voor 2,5 miljoen euro aan fraude gepleegd. 

De website waarmee de verdachten hun geld verdienden is inmiddels offline gehaald door het OM. Bij de doorzoekingen van de panden in Hengelo en Arnhem is administratie in beslag genomen. Er is beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen. Ook heeft de FIOD twee vorkheftrucks en auto's meegenomen.

De zaak kwam aan het licht nadat de douane invoeraangiften ontving met vermoedelijk te lage douanewaarden, een manier om btw-en invoerrechten te ontduiken. Na het strafrechtelijk onderzoek hebben de douane en de Belastingdienst aanvullend onderzoek uitgevoerd. 

Het onderzoek loopt nog en staat onder leiding van het Functioneel Parket. De FIOD zegt ‘meerdere verdachten’ op het oog te hebben. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.