Frank van Zuijlen in de Enschedese synagoge (2007). De geschiedenisleraar schreef boeken en brochures over dat (gerestaureerde) joodse gebedshuis.
Volledig scherm
PREMIUM
Frank van Zuijlen in de Enschedese synagoge (2007). De geschiedenisleraar schreef boeken en brochures over dat (gerestaureerde) joodse gebedshuis. © Lenneke Veerbeek

Frank van Zuijlen (1940-2019) uit Hengelo: rasverteller met een keppeltje

in herinneringZijn kist is van onbewerkt vurenhout, naar joods gebruik. Hij is niet religieus, maar kent als geschiedenisdocent de eeuwenlange martelgang van het ‘oude volk’. Frank voelt mee met de verdrukten en vertelt er over.

De sterren staan niet gunstig. Frank wordt geboren op derde kerstdag 1940 in een ziekenhuis op Java, twee jaar voor daar de oorlog woedt. Als de Japanners Nederlands-Indië bezetten, wordt het gezin Van Zuijlen uit elkaar gerukt. Met zijn moeder en zusje wordt Frank vastgezet in een jappenkamp. Vader moet zwoegen aan de Birma-spoorlijn. Als kereltje staat Frank urenlang op appel, blootshoofds. Leonie, z’n partner en collega aan de pedagogische academie Edith Stein,vraagt zich af of ginds, onder de brandende tropenzon, de bron van zijn ziekte ligt: huidkanker met melanomen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.