Fréderike uit Hengelo voerde actie tegen Zwarte Piet
HENGELO - Journaliste Fréderike Geerdink vertrok tien jaar geleden naar Turkije, omdat er hier 'geen echt grote verhalen' waren. Ze vergiste zich, zegt ze nu. Vorige week ging ze als actievoerder tegen Zwarte Piet naar Dokkum.
Delen per e-mail
De in Hengelo geboren en getogen Geerdink is noodgedwongen terug in Nederland. Ze is eind 2015 Turkije uitgezet; ze zou in de ogen van het regime Erdogan teveel sympathiseren met de Koerden en de PKK. Echt aarden kan ze hier nog niet - vermoedelijk nooit. Ze werkt aan een boek over de vrijheidsstrijd en het leven van de Koerden. Haar plan is zich binnenkort permanent als journalist te vestigen in Koerdistan in Irak, in het grensgebied met Turkije.
Strijd tegen racisme
"Voor zover ik hier een leven heb, nam ik me voor me niet te veel met Nederland te bemoeien. Maar ik merk dat het soms lastig is. Soms word je toch meegetrokken door wat er speelt. Zoals de terechte strijd tegen racisme, die er gewoon is in de samenleving. Ik vind dat ik 'als mens met een hart' solidair moet zijn. Ik had me daarom vorig jaar al voorgenomen: als er een demonstratie tegen Zwarte Piet komt bij de intocht, wil ik er bij zijn."
De discussie over racisme, islamofobie... Dat is confronterend. Wat ben ik destijds blind geweest
Zo is haar verbanning uit Turkije ergens ook wel helend. "Ik vertrok uit Nederland, omdat ik vond dat er voor een journalist hier niet echt grote verhalen te vertellen waren. Maar nu ik terug ben, zie ik hoe ik me heb vergist. De discussie over racisme, islamofobie... Dat is confronterend. Wat ben ik destijds blind geweest. Toen ik naar Turkije vertrok, bestond mijn vriendenkring uit louter witte mensen. Verbijsterend dat ik het nu pas zie."
Intocht in Dokkum
Dus zat Geerdink in één van de drie bussen van de beweging Kick Out Zwarte Piet, richting de intocht in Dokkum. "Deze mensen voeren een terechte strijd. Sinterklaas is een kinderfeest, maar wat voor feest is het voor zwarte kindjes, al decennialang? Wat me opvalt is hoe eenzaam die strijd tegen racisme hier is. In Turkije voeren Koerden een vrijheidsstrijd, maar ze krijgen ook bijval van Turken. Er is echt sprake van een beweging. Hier zie ik weinig solidariteit. Erg verdrietig vind ik dat."
Dat de journaliste ging demonstreren, werd haar door sommigen niet in dank afgenomen. Ze vindt het onzin. "Ik ging niet mee als journalist, ik ging mee als mens met een hart. Ik mag als mens net zo goed demonstreren als een arts, timmerman of huisvrouw."
'Gelul'
Ik denk dat kinderen juist willen dat het voor iedereen feest is
Dat je niet moet demonstreren bij een kinderfeest, vindt ze 'gelul'. "Niemand wilde daar in de oren tetteren van kleine kinderen. Denk je werkelijk dat die 'witte kindjes' daar over een aantal jaren door getraumatiseerd zijn? Ik denk dat kinderen juist willen dat het voor iedereen feest is. Ook voor donkere kindjes. Onze aanwezigheid had voor ouders een goede aanleiding kunnen zijn met hun kinderen te praten over racisme. Dat het voor gekleurde kindjes niet zo leuk is dat Sinterklaas altijd maar zwarte knechten meeneemt op zijn boot."
Blokkade
Maar zover kwam het dus niet. De bus werd op de A7 door tegenstanders vastgezet. Toen die blokkade 'eindelijk' door de politie was opgeheven, mochten ze niet meer naar Dokkum. Het zegt veel over de huidige rechtsstaat, vindt Geerdink.
Met documentairemaker Sunny Bergman en de schrijvers Cas van Kleef, Alma Mathijsen en Anousha Nzume schreef ze daarover een opiniestuk voor NRC. 'Wat als zwarte activisten een bus met PVV'ers had tegengehouden?' Het land was te klein geweest, denken ze. Maar in dit geval toonden politie en politiek volop begrip voor de blokkade. 'Die dubbele standaard laat zien hoe racistisch Nederland is', schreven ze.
Ze kreeg woedende reacties, met name op sociale media. Via WhatsApp kreeg ze een berichtje van een onbekende: 'Hoer'. "Ik haal mijn schouders er over op. Ik besef alleen des te meer hoe het moet zijn voor zwarte mensen. Zij krijgen ook nog eens alle racistische meuk over zich heen. Dat is veel pijnlijker en verdrietiger."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inbraak in Enschedese woning mislukt: mannen opgepakt in Hengelo
ENSCHEDE - De politie heeft in de nacht van zondag op maandag twee mannen aangehouden op verdenking van poging tot inbraak aan de Boulevard 1950 in Enschede. De mannen werden in Hengelo gespot na een gedetailleerde omschrijving van een getuige. -
PREMIUM
Nooit meer lempertjes van de Hengelose toko Heng Kee
HENGELO - De vele vaste klanten betreuren het zeer, maar zaterdag gaat de deur definitief op slot. Het einde van toko Heng Kee aan de Drienerstraat in Hengelo. Siam Heng stopt ermee. Met gemengde gevoelens, dat wel. Maar haar been werkt niet meer mee, lopen is moeilijk geworden. -
Jaar cel voor Hengelose drugsdealer: ‘Chamo’ vast na anonieme melding
HENGELO/ALMELO - Jose del C. (32), geen onbekende in de Hengelose drugswereld, is veroordeeld tot 1 jaar cel omdat hij drugs dealde. -
PREMIUM
Extra hoogspanningsleiding tussen Almelo en Hengelo: netwerk raakt overbelast door groei zonne-energie
ALMELO - Netwerkbeheerder Tennet gaat tussen Almelo en Hengelo een extra hoogspanningsleiding aanleggen. Ondergronds. Doel is de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk te vergroten. Die staat onder druk door een grote toename van opgewekte zonne-energie. -
PREMIUMinterview
Judith Hartman wisselt het Wilminktheater in voor RTV Oost: ‘Of radio en tv gaan uitsterven in deze vorm durf ik niet te zeggen’
Een eigen programma zal ze niet presenteren. Al maakt Judith Hartman de overstap van het Wilminktheater naar RTV Oost, waar ze directeur-bestuurder wordt. „Ik ben geen standaard manager.”
-
PREMIUM
Steeds meer gemeenten verzetten zich tegen hogere tarieven Twence
HENGELO - De hogere tarieven bij afvalverwerker Twence kunnen Twentse huishoudens tot enkele tientjes per jaar extra kosten. Steeds meer gemeenten verzetten zich er tegen. -
PREMIUMVideo
Chillen op de parkeerplaats bij de Mac, dat kan nog wél: ‘Ik kom ’s avonds op het uiterste moment thuis’
Wat als je het terras niet op kunt en het restaurant niet in? Veel jongeren passen er een mouw aan. Ze spreken af op parkings bij fastfoodketens om in de auto en onder het genot van een ‘burgertje’ wat te praten en te chillen. Aileen Slot zocht hen op bij McDonald’s en KFC in Hengelo. „Hier gaat de politie niet moeilijk doen.” -
Vijf vragen aan
Erwin Kwakman van Muziekcafé De Cactus in Hengelo voelt meer steun van gasten dan van overheid
HENGELO - Hoewel Erwin Kwakman meerdere leuke stekkies in Hengelo zegt te kennen, staat Muziekcafé De Cactus bij hem met stip op 1. Geheel verwonderlijk is dit niet, want de kroeg, die vorig jaar 25 jaar bestond, wordt sinds 2017 door Kwakman gerund. „Dit café geeft mij energie, een extra versnelling.”
In samenwerking met indebuurt Hengelo