Volledig scherm
Robert Stoelers van Autoschade Nijland. © Lenneke Lingmont

Geen briefje achterlaten na schade: '1 op 5 automobilisten in Twente de dupe'

NIJVERDAL/HENGELO - Doorrijden na parkeerschade en geen briefje achterlaten lijkt heel gewoon geworden. Schadeherstellers uit de regio schatten dat 15 tot 25 procent van hun klanten hier de dupe van is.

Triest, heel triest, zo noemt Erik Westra (55) de pechgevallen die hij onderhand wekelijks in zijn zaak krijgt. De Nijverdalse autoschadehersteller schat dat wel 15 tot 20 procent van alle autoschade die hij herstelt door een niet te achterhalen onbekende  is aangericht. 

Quote

Negen van de tien keer dat iemand is doorgere­den, moet hij of zij echt iets hebben gemerkt van de aangerich­te schade

Erik Westra, schadehersteller

Zijn collega Robert Stoelers (46) van Autoschade Nijland in Hengelo sluit niet uit dat het zelfs 20 tot 25 procent is. Tien jaar geleden was dit aandeel in de schadegevallen volgens beiden beduidend lager.

"Negen van de tien keer dat iemand is doorgereden, moet hij of zij echt iets hebben gemerkt van de aangerichte schade", zegt Westra, "triest, heel triest. Ik snap echt niet dat je zoiets kunt doen en een ander met de brokken laat zitten. Dan moet je toch een hele dikke plaat voor je kop hebben?"

24 uur de tijd

Doorrijders hebben na het veroorzaken van een parkeerschade 24 uur de tijd om zich (alsnog) te melden. Die comfortabele bedenktijd wordt nogal eens opgerekt tot sint-juttemis. Jaarlijks krijgt het landelijke Waarborgfonds Motorvoertuigen meer dan 22.000 claims voor niet-verhaalbare parkeerschade binnen.  

Dat aantal is vrij stabiel, maar hoeft niets te zeggen over het werkelijke aantal schades door doorrijders. Westra: "Je moet aan nogal wat voorwaarden voldoen, zoals getuigenverklaringen. Veel mensen komen dus niet zover."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.