Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Geen gevolgen 'Scoren in de wijk' van problemen FC Twente

HENGELO - De stichting FC Twente, scoren in de wijk is niet bang voor negatieve gevolgen door de grote problemen waarmee FC Twente wordt geconfronteerd. De activiteiten gaan gewoon door, zegt projectleider Drees Kroes. „We zijn ook geen moment bezorgd geweest, want we zijn financieel totaal onafhankelijk van de club.”

De stichting, die actief is in Hengelo en in Enschede en die dit jaar het 10-jarig bestaan viert, wordt gesubsidieerd door de twee gemeenten, Menzis en de woningcorporaties Welbions, De Woonplaats en Domijn. Verder maakt FC Twente scoren in de wijk gebruik van projectsubsidies voor afzonderlijke activiteiten.

Ambassadeurs

Uiteraard zijn er wel dwarsverbanden met de in zwaar weer verkerende voetbalclub. „Zo treden voetballers regelmatig op als ambassadeurs, we maken gebruik van hun accommodatie en we benutten als dat nodig is hun expertise en kennis”, zegt Kroes.

Combibaan

Ook medewerkers van FC Twente zijn voor een deel werkzaam voor de stichting. Bij die uren, zoals in het geval van speelster Anouk Dekker, gaat het om een combibaanregeling met 40 procent subsidie. Drees Kroes is niet ongerust over de toekomstige betrokkenheid van de voetbalvrouwen: „Ik denk wel dat die activiteit als zelfstandige stichting doorgaat.”

Kwetsbaar

De stichting organiseert maatschappelijke projecten en activiteiten die zich richten op het verbeteren van de positie van kwetsbare groepen in de samenleving. ‘Daarbij maken we gebruik van de mobiliserende en verbindende kracht van FC Twente, om zo iedereen de kans te geven trots op eigen benen te staan’, zo staat het in de doelstellingen.

Jaarverslag

Het jaarverslag 2014 kwam vorige week uit. Een van de projecten die er uitsprong was het voetbaltheaterspektakel De Belofte! met 260 deelnemers en 2.000 bezoekers. Er liggen weer plannen op stapel voor zo’n productie in 2017.

Buurtfeesten

Een bekende jaarlijkse activiteit is de ‘FC Twente Cup’ voor jongeren, waarbij deelnemende teams zich ook maatschappelijk inzetten voor wijken, met het organiseren van bijvoorbeeld bingo’s en buurtfeesten. De nieuwe editie telt 27 teams, in juni is het eindtoernooi. Succesvol was ook het pas afgesloten ‘Scoren met de Hengelose Es’, waarbij wijkbewoners met verschillende sporten konden kennismaken.

Geldgebrek

Er kwam daarentegen door geldgebrek een einde aan het project ‘Scoren met werkgevers’, om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag te helpen. Er wordt inmiddels gewerkt aan een opvolger in de vorm van een Duits-Nederlands werkgeverscollectief. Kroes: „Maar voor zoiets moet je de tijd nemen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.