Geen ijsbaan in december in Hengelo

HENGELO - Hengelo moet het dit jaar waarschijnlijk doen zonder ijsbaan in de binnenstad in de maand december.

„We gaan niet lopen trekken aan een dood paard”, zegt voorzitter Bart Dirne van de Stichting Winters Hengelo. Zoals het er nu voorstaat, komt er dit jaar geen kunstijsbaan in de binnenstad in de maand december. „Als de situatie niet verandert, zien wij geen financiële mogelijkheden”, aldus Dirne.

Het bestuur van Winters Hengelo had bij de evenementencommissie van Bureau Hengelo subsidie aangevraagd. De stichting hoopte in aanmerking te komen voor de zogenaamde A-status, de hoogste categorie. Dat betekent een subsidie van 20.000 euro. Maar ‘tot onze grote verbazing en ontsteltenis’ werd de aanvraag slechts gehonoreerd met de B-status: een subsidie van 4.000 euro.
Daarmee ontbreekt volgens het bestuur van Winters Hengelo de financiële basis voor de ijsbaan. Voorzitter Dirne: „We zouden dan dus van de evenementencommissie 4.000 euro krijgen, plus 2.500 euro van de Stichting Centrummanagement Hengelo. Maar de kosten bedragen minimaal 50.000 euro. De grootste kostenposten zijn de ijsvloer en de tent. Dan praat je al gauw over 35.000 tot 40.000 euro. Met 6.500 euro ga je dat dus niet redden. Waar moeten we de rest vandaan halen? Dat is onmogelijk.”
Inmiddels heeft Winters Hengelo ook de gemeenteraad schriftelijk geïnformeerd. Als dat ook niets mocht uithalen, komt er volgens voorzitter Dirne dit jaar definitief geen ijsbaan in december.
Volgens Wouter Reinders, directeur van Bureau Hengelo, komt de ijsbaan niet in aanmerking voor de A-status, omdat het evenement niet gratis is. Vorig jaar kostte een kaartje nog 3,50 euro. Volgens Reinders voldoet Winters Hengelo daarmee niet aan de voorwaarden. De achterliggende gedachte is dat de inwoners van Hengelo via de subsidie van Bureau Hengelo indirect al meebetalen aan een evenement. Het is volgens Reinders het een of het ander: of subsidie of entree heffen. „Dubbelop kan niet. Want dan betaalt de inwoner in feite twee keer voor hetzelfde evenement.”
Maar volgens het bestuur van Winters Hengelo was het juist de bedoeling om de toegang van de ijsbaan dit jaar helemaal gratis te maken. In dat geval wil Reinders nog wel een keer met de organisatie gaan praten over eventuele subsidie. „De deur staat altijd open. Maar dan wordt het wel kort dag, ja. En dan wil ik wel een reële en sluitende begroting zien.”

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.