Volledig scherm
De gemeente is al begonnen met het vervangen van oudere verlichting door led-verlichting, onder meer in parkeergarage De Beurs. © Jan Ankoné

Gemeente Hengelo geeft goede voorbeeld met isoleren van gebouwen

HENGELO - De gemeente Hengelo wil het goede voorbeeld geven waar het gaat om duurzaamheid en het isoleren van gebouwen. En dat mag wat kosten.

Binnen drie jaar moeten alle gemeentelijke gebouwen het energielabel A hebben. Totale kosten: 1,5 miljoen euro. Het betreft het zogenoemde strategisch vastgoed, zoals wijkgebouwen, gymzalen en sporthallen.

A-label

Een derde deel daarvan heeft al een A-label, nu de rest nog. De grootste winst is te behalen door het isoleren van bijvoorbeeld buitenmuren, daken en vloeren en daarnaast het vervangen van verlichting door zuinige ledverlichting.
Het doel van het verduurzamen van de gemeentelijke gebouwen is niet alleen lagere energielasten, maar vooral het verminderen van de CO2-uitstoot. ‘De uitstoot van broeikasgas (CO2) vormt een steeds groter probleem voor onze leefomgeving’, aldus de gemeente in een persbericht. ‘Door te streven naar klimaatneutrale gebouwen, maakt de gemeente zich klaar voor de toekomst.’

Vervangen

De verduurzamingsoperatie volgt de meerjarenonderhoudsplanning. Een dak wordt pas geïsoleerd als het op de nominatie staat om vervangen te worden. Eventueel wordt die vervanging een paar jaar vervroegd. Een dak dat pakweg twee jaar oud is wordt dus niet vervangen om te isoleren. De gemeente is al begonnen met het vervangen van oudere verlichting door led-verlichting, onder meer in de sporthallen Veldwijk, Weusthag en Hasseler Es, en in de parkeergarage De Beurs.

Budget

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw, auto of apparaat is. Label G is slecht en A is goed. De gemeente streeft naar energielabel A voor haar vastgoed. De investeringskosten worden geschat op 1,5 miljoen euro. Daarvoor heeft de gemeenteraad al geld beschikbaar gesteld. Het budget voor verduurzaming kan, waar nodig, aangevuld worden met geld dat op langere termijn vrijkomt door de bereikte energiebesparingen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.