Volledig scherm
Schouwburg Hengelo moet groot onderhoud uitstellen. © Tubantia

Gemeente zet Schouwburg Hengelo voor het blok

HENGELO - Het college van B en W houdt voet bij stuk: pas als de overdracht van het gebouw van Schouwburg Hengelo in kannen en kruiken is, komt de gemeente over de brug met geld voor groot onderhoud in het theater.

Gevolg daarvan is dat de schouwburg de geplande vervanging van de hijsinstallatie in de middenzaal en van de theaterdoeken in de grote zaal moet uitstellen. ”We hadden dat deze zomer willen doen. Maar dat kan nu niet, zelf kunnen we het niet betalen. Dan wordt het volgende zomer”, reageert directeur Raoul Boer.

Geen ramp

Een ramp is dat volgens hem niet. De hijsinstallatie en de doeken zijn weliswaar afgeschreven, maar kunnen nog wel een seizoen mee.

Voorwaarde

De kosten bedragen ruim drie ton. Het geld voor de noodzakelijke investeringen in de schouwburg ligt al anderhalf jaar op de plank bij de gemeente. Maar de gemeenteraad stelde daarbij destijds wel als  voorwaarde dat het gebouw aan de Beursstraat zou worden overgedragen aan de gemeente.

 Dat is nog steeds niet gebeurd. Volgens directeur Boer verkeren de gesprekken daarover in een afrondende fase. ”Daarom hadden we gehoopt dat dit alvast gerealiseerd zou kunnen worden.”

Afgewezen

Maar dat blijkt dus ijdele hoop. Het college heeft het verzoek van  schouwburg om de gereserveerde tonnen nu al over te maken, afgewezen: eerst het gebouw, dan geld.  Het college adviseert  schouwburg ‘met klem’ om tempo te maken en de overdracht af te ronden vóór 1 juni, in verband met de subsidie voor volgend jaar.

Directeur Boer gaat ervan uit dat de twee partijen er samen wel uitkomen. Maar hij waagt zich niet aan het noemen van een datum. ”Het streven is zo snel mogelijk.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.