Volledig scherm
Het is verboden om onder invloed van lachgas te rijden © ANP

Gemeenteraad Hengelo wil lachgas verbieden

De gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen, waarin ambtenaren worden opgeroepen te zoeken naar wettelijke mogelijkheden om lachgas te verbieden.

Gerard Smink

HENGELO - In de gemeenteraad zijn ernstige zorgen over het gebruik van  lachgas onder jongeren in de stad. Een motie van de ChristenUnie, VVD en ProHengelo om na te gaan of een verbod op het het gebruik van lachgas in de eigen APV kan worden opgenomen werd door alle fracties gesteund.

In de motie die dinsdagavond tijdens de raadsvergadering werd aanvaagr wordt vastgesteld ‘dat lachtgas is bedoeld voor professioneel medisch gebruik, waarmee patiënten kortdurend onder narcose worden gebracht.’ En toch,  zo wordt in de motie ook gesteld, ‘heeft lachgas onder jongeren een onschuldig, vrolijke imago.’ Verkoop, handel en bezit van lachgas zijn niet strafbaar. Er zijn geen regels die het gebruik verbieden.

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer zijn daar vragen over gesteld, maar nu roert ook de Hengelose gemeenteraad zich ‘omdat het gebruik van lachgas door sociaal media steeds meer wordt gepromoot.’ Op een aantal plekken zoals Three Musketeers en Vios wordt lachgas verkocht. In de APV is daarover niets geregeld, maar de gemeenteraad zou dat graag anders zien, vooropgesteld dat dat kan. Ambtenaren moeten zoeken  naar mogelijkheden  in de wet- en regelgeving om lachgas te verbieden, maar ook om op scholen en in de horeca voorlichting te geven over de negatieve effecten van lachgas.

Burgemeester Sander Schelberg zei staande de vergadering: „Ik maak me ook zorgen over het gebruik van lachgas, maar ook over de mogelijkheden om lachgas te verbieden. Deze discussie moet bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten plaatsvinden; wat kunnen we met lachgas? Dit opnemen in de APV is nog best ingewikkeld."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.