Volledig scherm
© AFP

Google viert honderdste verjaardag Fanny Blankers-Koen

HENGELO - Atlete Fanny Blankers-Koen werd vandaag exact 100 jaar geleden geboren in een boerderij in Lage Vuursche. Zoekmachine Google viert de heugelijke gebeurtenis met een doodle.

Wanneer een bezoeker op de illustratie van de hardloopster klikt, verschijnen de resultaten van de zoekopdracht 'Fanny Blankers-Koen'.

Francina Elsje (Fanny) Blankers-Koen (Lage Vuursche, 26 april 1918 - Hoofddorp, 25 januari 2004) was een Nederlandse atlete. Ze verwierf wereldfaam tijdens de Olympische Spelen van 1948 in Londen. Op liefst vier disciplines (100m, 200m, 80m horden en 4 x 100m) behaalde ze goud.

Blankers-Koen was in die tijd al getrouwd met haar trainer Jan Blankers en had al twee kinderen met hem. Dat ze als moeder topsport bedreef en talloze internationale wedstrijden won, leverde Fanny de titels 'De vliegende huisvrouw' en 'The Flying Dutchmam' op.

Volledig scherm
© Google

Herdenkingsmunt

Ter ere van haar honderdste verjaardag slaat sprintster Dafne Schippers op 3 juni de eerste 5 euromunt ter herinnering aan sportlegende Blankers-Koen. De Koninklijke Nederlandse Munt noemt de honderdste geboortedag van Blankers-Koen een mooi moment ‘om een nieuw muntstuk uit te brengen als tastbaar eerbetoon aan de vrouw die zoveel heeft betekend voor de Nederlandse sport’. 

Volledig scherm
© Koninklijke Nederlandse Munt

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.