Volledig scherm
Saxion studenten Isabelle Vaca, Shannon de la Combé en Bram van Baal op de Markt in Hengelo. "Nu nog grijs en saai, straks hopelijk weer aantrekkelijk. © Annina Romita

Grijze Markt in Hengelo schrikt de jeugd af

HENGELO - Jongeren die willen shoppen, laten Hengelo links liggen. Vooral het grijze, lege Marktplein schrikt ze af. 

Elke keer als Shannon de la Combé (21), Isabelle Vaca (22) en Bram van Baal (19) over de Markt lopen, denken ze: wat saai, wat grijs, wat ongezellig. Het is ook de mening van veel Hengeloërs, constateren de drie Saxion-studenten in hun rapport 'Van marktplein naar kansplein'.  

De drie voerden hun onderzoek uit in opdracht van de Stichting Centrummanagement Hengelo. “Wij hebben marktlieden, ondernemers en inwoners gevraagd naar hun mening. Die was bedroevend slecht. We hebben ze ook gevraagd om een cijfer te geven voor de Markt. Gemiddeld was het een drie. Het plein oogt kaal en mist sfeer, zo is de algemene conclusie.”

Water

Ze willen ze de 'saaie minimalistische uitstraling van de Markt doorbreken met groen en water en het aanbrengen van motieven, kleuren en vormen in de bestrating.  Verder: permanent gekleurd licht op het plein, een jaarlijks lichtfestival en het plaatsen van verplaatsbare kunstobjecten.

De tweedejaarsstudenten hbo rechten volgen bij Saxion het honours programma Changing Cities voor getalenteerde studenten.   Bram en Isabelle komen uit Hengelo en wonen er nog steeds. ” Shannon de la Combé komt uit Losser, maar studeerde voorheen aan het ROC in Hengelo en ging dan in de pauze de stad in. Alle drie vinden ze dat de binnenstad met de vele lege winkelpanden is 'achteruit gehold'.

Horeca

De studenten zijn niet alleen maar negatief. “Hengelo heeft veel te bieden”, zegt Isabelle. “Op het gebied van de horeca is het hier prima in orde. De terrassen worden druk bezocht en er zijn genoeg gezellige kroegen.  Hengelo moet zich natuurlijk niet vergelijken met Enschede. Hengelo is geen studentenstad. Dat moet je accepteren. Vele jongeren kiezen voor Enschede als ze willen shoppen of uitgaan. Dus Hengelo moet zich op een andere manier profileren. Het moe weer aantrekkelijk worden om het centrum te bezoeken.”

Sterke punten

De studenten stellen voor om de parkeerkosten te verlagen. “Dat is een stimulans om in  de binnenstad te gaan winkelen.  Er moet ook veel meer gebruik gemaakt worden van de sterke punten in de stad, vindt Isabelle. “We hebben gemerkt dat mensen vaak dezelfde route lopen, waardoor ze in bepaalde gebieden van de stad haast niet komen. Onze aanbeveling is om routes uit te stippelen door de stad op basis van een thema of een naam voor een deel van de stad.” 

Kunst

De studenten stellen verder voor om studenten van Saxion en ROC in te schakelen bij het installeren van kunst- en lichtobjecten op de Markt.  "Dat is goedkoop en het biedt studenten de mogelijkheid hun werk te laten zien”, benadrukken ze.  

Van Baal, Vaca en De la Combé voerden hun onderzoek uit in opdracht van de Stichting Centrummanagement Hengelo. 

Meer water in de stad blijkt een wens van veel Hengeloërs. De gemeenteraad nam dinsdagavond de motie 'Project Water naar de stad' aan. Beekjes en waterpartijen moeten De Markt weer levendig maken. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.