Volledig scherm
© ANP

GroenLinks verbaasd over plan voor wifi-tellingen in Hengelose binnenstad

HENGELO - De gemeente Hengelo moet goed nadenken of ze bezoekers van de stad met wifi-tellingen wil gaan volgen, vindt GroenLinks. De partij roept het college van B en W op dit besluit ‘te heroverwegen’.

In ieder geval moet er eerst een uitspraak komen van de Autoriteit Persoonsgegevens, vindt GroenLinks. „GroenLinks vindt het belangrijk dat vrijheid beschermd wordt in een digitale samenleving en is scherp op elke beslissing die de privacy kan aantasten. Iedereen heeft het recht om ‘niet gezien te worden’. Het digitaal verzamelen van persoonsgegevens moet daarom altijd met de grootste zorgvuldigheid gebeuren en een belangwekkend doel dienen”, aldus raadslid Elske Mooijman.

Sensoren

Zoals vorige maand gemeld wil de gemeente op 20 strategische plekken in de stad sensoren plaatsen, waarmee het signaal van smartphones van bezoekers wordt opgevangen. Daarmee komt de gemeente exact te weten hoeveel mensen er op welk moment zijn en zijn er veel betrouwbaardere cijfers dan bij het handmatig tellen. Half januari zouden ze sensoren worden geplaatst. Het bedrijf City Traffic is daarvoor aangesteld. Volgens de gemeente is City Traffic in overleg met de Autoriteit Persoonsgegevens over het beschermen van privacy.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.