Groot drugslab ontdekt in Brabant: man uit Hengelo opgepakt

VIDEOESCH - De politie heeft woensdag in Esch (Noord-Brabant) een groot drugslab opgerold, met zeker 7000 liter drugsafval. Een man (49) uit Hengelo is daarbij aangehouden. Ook een 40-jarige vrouw is gearresteerd. Zij waren op het moment van de inval aanwezig in de woning.

Hoeveel drugs er exact geproduceerd zijn, is voor de politie nog niet te zeggen. Daardoor is de waarde van het lab ook nog niet in te schatten. Eigenaar van de woning Joost Schoenmakers omschrijft de huurder uit Hengelo en de Hongaarse vrouw als ‘heel normale mensen’. ,,Ik heb hier al die tijd niets van geweten”, zegt hij. Verder wil de verhuurder geen commentaar geven.

De politie is de hele middag ter plaatse en doet onderzoek. Naast zes technisch rechercheurs en de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen is ook SEON aanwezig. Dat bedrijf bereidt zich voor op het ontmantelen van het lab en inventariseert wat en hoeveel er is aangetroffen. SEON arriveert wanneer er drugslabs worden opgerold. De politie kwam het lab op het spoor na een ‘serieuze’ tip, aldus een woordvoerster.
Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Vaten en tonnen in het drugslab in de kelder in Esch. © Bart Meesters

Amfetamine en MDMA 

Het lab bevindt zich in een erg grote kelder, onder een vrijstaande woning. Die woning ligt op een groot perceel, verscholen tussen hoge bomen. De politie spreekt nadrukkelijk over een ‘groot lab’. De aangehouden man en vrouw huurden de woning. Vanuit daar zouden zij in meubels handelen. In plaats van banken en krukken trof de politie echter amfetamine-olie (grondstof voor harddrugs) en productiestoffen voor MDMA aan. 

In de kelder stonden meerdere 1000 liter-vaten vol chemisch afval. Opvallend: ook lag er een voorraad van honderden lege vaten klaar, nog in de verpakking. Met de inval is daarom vermoedelijk forse natuurschade voorkomen.

Volledig scherm
Honderden lege vaten, klaar om in de toekomst nog gevuld te worden met chemisch afval. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
Volledig scherm
De entree naar het huis waar het drugslab zat. © Meesters Multi Media/Bart Meesters

Amfetamine-olie

Amfetamine-olie wordt gebruikt voor de productie van amfetamine en andere harddrugs. Er stonden ketels van 1000 liter. ,,Een drugslab midden in een woonwijk is zeer gevaarlijk", aldus de woordvoerster. Het onderzoek in het pand en het opruimen gaat nog tot laat in de avond duren. De twee zijn aangehouden en worden verhoord. De politie onderzoekt hun rol in het geheel, mogelijk zijn er meer betrokkenen.

‘Nooit gekke dingen’

Omwonende Frans van de Zande uit Esch zag de politie-inval woensdagochtend rond 7.00 uur gebeuren. Passanten, op weg naar hun werk, moesten zich identificeren. ,,Het zag echt zwart van de agenten”, vertelt hij. ,,Ik heb nog nooit gekke dingen zien gebeuren op dit adres, alhoewel er 's nachts wel veel volk langskomt.” De inval werd gedaan door een aanhoudingsteam, geen arrestatieteam.

Volledig scherm
Jerrycans bij het drugslab in Esch. © Bart Meesters
Volledig scherm
Vaten en tonnen in het drugslab in de kelder in Esch. © Bart Meesters
Volledig scherm
De garagedeur van het drugslab. © Bart Meesters
Volledig scherm
Bart Meesters/Meesters Multi Media © Drugslab opgerold in Esch.
Volledig scherm
Drugslab in woning in Esch © Meesters Multi Media/Bart Meesters
Volledig scherm
BD © SEON aan het werk bij een drugslab in Esch.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.