Volledig scherm
André van Hoogmoed. © Marieke Bbakker

Halfords Hengelo doet de deur op slot

HENGELO - De opheffingsuitverkoop is al begonnen. De winkel van Halfords aan de Markt sluit binnenkort definitief de deuren. De laatste verkoopdag is zaterdag 5 november.

Halfords is gevestigd op de begane grond van het voormalige pand van modehuis Bischoff. Reden van de sluiting is dat de nieuwe eigenaar van het pand, de Amerikaanse beleggingsmaatschappij HS One, per 1 januari de huur heeft opgezegd. „Maar ik wacht niet tot 31 december, ik stop al eerder”, vertelt eigenaar André van Hoogmoed.

H&M

HS One heeft ambitieuze plannen met het Bischoff-pand. Alle zittende huurders moeten eruit. Zodra het pand leeg is, wordt het ingrijpend verbouwd. Het wordt één grote winkel, met een roltrap in het midden. Volgens zittende huurders zou er een soort megastore van de Zweedse modeketen Hennes & Mauritz in komen.

Van Hoogmoed heeft niet overwogen om elders in Hengelo met een nieuwe Halfords-winkel te beginnen. „Ik ben 62, een half jaar geleden ben ik opa geworden. Ik hoef geen nieuwe uitdaging.” Daar komt bij: de Almeloër is ook eigenaar van de Halfords-winkel in Enschede, aan de Korte Hengelosestraat. „Die blijft gewoon open. Ik doe een stapje terug, maar ik heb nog genoeg werk in Enschede.”

Volgens Van Hoogmoed is Halfords Nederland wel van plan om, met een andere franchisenemer, elders in Hengelo een nieuwe winkel te openen. Ergens in de loop van volgend jaar, denkt hij. „Daar moet je niet te lang mee wachten.” Maar concreet zijn de plannen nog niet.

Zelfstandig

Van Hoogmoed begon in 1980 als filiaalhouder in Almelo. Vier jaar later opende Van Hoogmoed zijn eigen Halfords-winkel aan de Markt. „Toen kon je hier op het plein nog parkeren.” Hij was de eerste (zelfstandige) franchisenemer van de bekende winkelketen in fiets- en auto-accessoires.

Twee jaar geleden ging Halfords Nederland failliet. Maar de franchisenemers zoals Van Hoogmoed vielen buiten dat faillissement. Zij sloegen de handen ineen en namen samen de naam en de formule over. „Er staat nu weer een stabiele organisatie.”

Het besluit om er in Hengelo mee te stoppen, viel hem moeilijk. „Ik heb het 32 jaar gedaan, meer dan de helft van mijn leven. In het begin was het wel heel erg confronterend.” Hij zegt ‘een mooie tijd’ gehad te hebben in Hengelo.

Boot gemist

Maar de vette jaren zijn voorbij. „Het is niet meer zoals het was. Ooit was Hengelo een geweldige stad. Maar ik ken weinig ondernemers in de binnenstad die nog enthousiast zijn. Ergens heeft Hengelo de boot gemist. Kijk maar om je heen: al die leegstand.”

Van Hoogmoed wijt dat aan de economische crisis, maar ook aan de hoge huren. „Pas de laatste twee jaar valt er met pandeigenaren te praten over verlaging van de huren. Maar die stap is een paar jaar te laat gezet.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.