Volledig scherm
Kunstenaars pakten eerder uit protest tegen gemeentelijk beleid hun kunstwerken in: De kunst op zwart. © Annina Romita

HeArtGallery en 074 PK veren op na toezegging Hengelose politiek

De Hengelose gemeenteraad wil dinsdag per motie 100.000 euro apart houden voor de professionele beeldende kunst in 2020. HeArtGallery en 074 PK lijken gered, al dan niet in de huidige vorm.

Gerard Smink
Hengelo

HeArtGallery aan de Drienerstraat  blijft vooralsnog open, maar directeur Jan Noltes werkt aan een overdracht. Hij wil zo snel mogelijk nieuwe mensen of organisaties vinden die het stokje van hem en de anderen achter het kunstencentrum overnemen. Daarbij denkt hij ook aan samenwerking met organisaties buiten Hengelo, bijvoorbeeld het centrum voor theater, film en kunst Concordia in Enschede.

Compleet

„De kunstcollectie in beheer bij HeArtGallery blijft Hengeloos en blijft ook compleet”, zegt hij. „Maar als ook de abonnees van Concordia kunnen lenen uit de Hengelose collectie, dan is dat alleen maar goed.” Noltes zelf wil  ‘van het toneel verdwijnen’. „Net als de anderen in het bestuur. We gaan in elk geval niet meer drie dagen in de week pro Deo werken. Dat hebben we vier jaar gedaan.”

Tussen hoop en vrees

De professionele beeldende kunst leefde lang tussen hoop en vrees. Komt er wel of geen subsidie voor deze sector en hoeveel dan? De politiek hield zich lang afzijdig, de relatie met de kunstenaars bekoelde. Maar afgelopen woensdagavond was er de politieke ommezwaai. Vrijwel alle fracties in de gemeenteraad gaven in een politieke markt aan, dat de beeldende kunst onmisbaar is in de stad en met name in de binnenstad. Daar is ‘reuring’ nodig.

Motie

De gemeenteraad zal dinsdag vrijwel zeker in een motie vastleggen dat er per direct een ton op tafel moet om behalve HeArtGallery ook het kunstenaarsinitiatief  074 PK van Pier van Dijk in de benen te houden. Van Dijk:  „Ik ben blij dat ze in de raad eindelijk het licht zien. Maar, ik heb ook kritiek.  Vijf jaar lieten ze  ons in de kou staan en dat voelde als tropenjaren. Er komt geld, dat is mooi, maar die aanjaagsubsidie is feitelijk ons eigen geld. Aanvragen die zijn gedaan werden steeds afgewezen. We krijgen dus een sigaartje uit eigen doos.”

Overbrugging

Het jaar 2020 geldt als een overbruggingsjaar. Aan het einde van dat jaar ligt er een nieuwe cultuurvisie en dan is ook duidelijk hoe de toekomst voor de kunstsector eruit ziet. Van Dijk: „Wat ik zou willen is een permanente locatie in het Schoonenbergpand aan de Markt. Ik zou het liefst zien dat wethouder Bas van Wakeren mij vandaag nog  voor elf uur de sleutel brengt. Want alles van ArtHok in de Bataafse Kamp, onze tijdelijke expositieruimte, kan ik dan verhuizen.”

Samenwerken

Jan Noltes van HeArtGallery: „Ik weet niet wat Pier van Dijk wil, maar ook hij heeft geld nodig. We moeten samenwerken. Ook met partners buiten Hengelo. Het is goed om met Concordia in Enschede te praten. Concordia wil de kunstuitleencollectie uitbreiden. Dan kan de Hengelose collectie worden uitgevent. Hengelo kan niet alleen de beeldende kunst overeind houden, dat is me wel duidelijk geworden.”

Quote

We zullen moeten samenwer­ken. Ook met partners buiten Hengelo.

Jan Noltes, directeur HeArtGallery

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.