Volledig scherm
Heino. © EPA

Heino in Hengelo? Ongelooflijk, maar waar

Er worden wat meer stoelen neergezet dan bij andere concerten. Maar Heino, die zondag Hengelo aandoet tijdens zijn afscheidstour, trekt op 80-jarige leeftijd ook jonger publiek. "Ook voor stevige popmuziek kun je bij hem terecht."

Dat had hijzelf ook nooit gedacht. "Naar een concert van Heino in Hengelo? Dat leek me volstrekt onmogelijk", vertelt Rick Escher van Metropool. Toch gaat het zondag gebeuren. Daar heeft Escher zelf voor gezorgd. Want aanvankelijk zou de Duitse zanger tijdens zijn afscheidstour Twente links laten liggen. De marketingman van Metropool wist daar verandering in te brengen. "Hij zou in eerste instantie alleen naar Eindhoven komen. Het was voor mij ondenkbaar dat hij hier in de regio, zo dicht bij de grens, niet zou optreden. Ik bedoel, elke 40-plusser hier kent Heino uit de platenkast van zijn ouders."

Binnen twee weken was het concert in Hengelo uitverkocht. "Het is zoals altijd een sta-concert", zegt Escher. "Maar wij bieden mensen die slecht ter been zijn ook altijd een stoel op het balkon aan. Voor dit concert hebben we wel wat meer verzoeken gekregen dan normaal." Maar vergis je niet, zegt Escher, Heino trekt tegenwoordig ook een jonger publiek. "Toen bekend werd dat hij naar Metropool zou komen, werd daar op Facebook ook opvallend veel door jongeren positief op gereageerd."

Rammstein

Dat heeft vooral te maken met Heino's bewerkingen van nummers van zangers als Peter Fox (bekend van Haus am See), punkband Die Toten Hosen en metalband Rammstein. "Hij heeft met die laatste band ook op het podium gestaan en deed volwaardig mee. Heino heeft zich de laatste jaren behoorlijk vernieuwd. Ook voor stevige popmuziek kun je tegenwoordig bij hem terecht."

Heino geeft zondagavond twee sessies, waarbij zowel zijn nieuwe, steviger werk als de overbekende schlagers aan bod komen, zoals het onvermijdelijke Blau (blau blau) blüht der Enzian. Eerlijk is eerlijk, vooral met dat oudere werk zal hij onvergetelijk worden. Is hij dat eigenlijk ook al. Die schlagers én de combinatie van donkere zonnebril en wit haar. "Hij heeft zijn imago heel slim en consequent gecultiveerd. Dat heeft hem tot een icoon gemaakt."

Een icoon die na zondag nooit weer te zien en te horen zal zijn in Metropool. Of waar ook in de regio. Want waar andere artiesten en bands wel vijf keer een afscheidstournee houden, gaat dat met Heino niet gebeuren. Daar is Escher van overtuigd. "Hij is inmiddels 80 jaar en er wel klaar mee.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.