Volledig scherm
© ANP XTRA

Hengelo gaat door met wifi-tellingen in centrum

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat gewoon verder met het plaatsen van sensoren om bezoekers van de binnenstad door middel van wifi te tellen. Deze maand worden de eerste kastjes geïnstalleerd.

GroenLinks heeft grote bezwaren tegen de tellingen en vindt dat B en W het besluit om binnenstadsbezoekers met wifi te volgen, moet heroverwegen. In ieder geval moet er eerst een uitspraak komen van de Autoriteit Persoonsgegevens, vindt raadslid Elske Mooijman.

Voldoende geanonimiseerd

Maar Hengelo is niet van plan om het project stop te zetten. De eerste sensoren worden deze maand geplaatst, gedurende het eerste kwartaal volgt de rest. De gegevens die worden verzameld van bezoekers zijn ‘voldoende geanonimiseerd’, aldus een woordvoerster. Hengelo heeft het bedrijf Citytraffic in de arm genomen om de tellingen te verrichten. Volgens een woordvoerster van de gemeente telt Citytraffic MAC-adressen van mobiele telefoons. Deze MAC adressen worden geanonimiseerd. Daarmee is de privacy gegarandeerd, zegt de gemeente.

Exact

Wifi-tellingen zijn interessant voor gemeenten omdat met de sensoren het signaal van smartphones van bezoekers opgevangen. Daarmee komt Hengelo exact te weten hoeveel mensen er op welk moment zijn en zijn er veel betrouwbaardere cijfers dan bij het handmatig tellen. GroenLinks maakt zich zorgen over de privacy en vindt dat ‘iedereen het recht moet hebben om niet gezien te worden’.

Stopgezet

In Enschede zijn de wifi-tellingen tijdelijk stopgezet maar zijn deze jaarwisseling inmiddels weer hervat. Volgens B en W Enschede wordt er op een aangepaste manier geteld. De codes uit wifi-signalen worden vanaf nu volledig geanonimiseerd. Dat betekent dat passanten eenmalig worden geteld, dus terugkerende bezoekers niet. 

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.