Het Hengelose gemeentebestuur wil het autoparkeren in de binnenstad makkelijker en klantvriendelijker maken.
Volledig scherm
Het Hengelose gemeentebestuur wil het autoparkeren in de binnenstad makkelijker en klantvriendelijker maken. © Martin Ruesink

Hengelo klantvriendelijker: niet meteen parkeerbon

HENGELO - Eerst een waarschuwing in plaats van meteen een parkeerbon. Klantvriendelijk handhaven heet dat. De gemeente Hengelo wil in de tweede helft van dit jaar beginnen met een proef in de binnenstad.

Het is een van de maatregelen die het college van B en W voorstelt in het Parkeerplan Binnenstad. Wie nu te weinig geld in de parkeerautomaat heeft gegooid, wacht bij terugkeer meestal een bon. Omdat de gemeente juist wil stimuleren dat bezoekers langer in de binnenstad verblijven, stelt het college voor om een proef met klantvriendelijk handhaven te starten.

Als bezoekers de parkeertijd overschrijden krijgen ze eerst een waarschuwing, voorzien van een ‘positieve boodschap’. Gebeurt dit op hetzelfde kenteken een tweede keer, dan wordt alsnog een parkeerbon uitgeschreven. De proef loopt tot eind 2020.

Winkeltijden

Een andere maatregel lekte al eerder uit. De tijden waarop betaald moet worden voor parkeren, worden gelijk getrokken met de reguliere winkeltijden. Dat is een langgekoesterde wens van de ondernemers. Nu moeten bezoekers nog tot 19.00 uur betalen, vanaf volgend jaar wordt dat 18.00 uur (behalve op koopavonden). Koopzondagen en feestdagen blijven gratis. Een uur korter betaald parkeren scheelt de gemeente 125.000 euro per jaar aan inkomsten.

Shop & Go

Verder komt er een proef met Shop & Go parkeerplaatsen: maximaal 30 minuten gratis parkeren, speciaal voor de snelle boodschap. Sensoren en camera’s houden de parkeertijd in de gaten. Een kaartje kopen is niet nodig. In het kader van de proef (tot eind 2020) komen er 20 Shop & Go plekken, onder andere in de De Wetstraat, Drienerstraat en Smutsstraat.

Ambtenaren

De gevolgen van de terugkeer van de ambtenaren naar de binnenstad zijn niet meegenomen in het Parkeerplan Binnenstad. Daarvoor wordt een apart mobiliteitsplan voor medewerkers van de gemeente uitgewerkt, dat voor de zomer zal worden voorgelegd aan het college. Het nieuwe stadskantoor aan de Deldenerstraat is eind dit jaar klaar. Bewoners van de binnenstad en de wijken eromheen vrezen overlast door parkerende ambtenaren in hun straat.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.