Volledig scherm
De inname van de grijze containers in Hengelo. © Annina Romita

Hengelo krijgt tik op vingers: ambtenaar over de schreef op LinkedIn

HENGELO - Een Hengelose ambtenaar heeft zich volgens de Overijsselse Ombudsman ‘niet respectvol’ gedragen, door op zijn LinkedIn-pagina kritiek te uiten op een inwoner die zich hevig verzet tegen het afvalbeleid. 

Bovendien krijgt de gemeente een tik op haar vingers omdat ze pas op de zitting van de Ombudsman excuses heeft aangeboden voor de uitlatingen van de ambtenaar. De klacht was eerder al door Hengelo zelf al gegrond verklaard.

Wegbrengen

De bewuste ambtenaar is een van de grondleggers van het Hengelose afvalbeleid, waarbij inwoners hun restafval sinds dit jaar zelf moeten wegbrengen naar een ondergrondse container. Alleen tegen betaling kunnen ze hun Otto behouden. De inwoner trekt sinds lange tijd fel van leer tegen wat hij noemt het ‘kilofetisjisme’. De ambtenaar uitte kritiek op de man op Linkedin, onder meer door zich af te vragen hoever een inwoner mag gaan in ‘het frustreren van het afvalbeleid’. 

Rectificatie

De Ombudsman vindt dat een gemeente het niet kan tolereren dat een ambtenaar burgers in een kwaad daglicht stelt. Ook vindt ze dat Hengelo de ambtenaar had moeten vragen een rectificatie op zijn Linkedin-pagina te plaatsen. Als hij dat zelf niet had gewild, had de gemeente het zelf kunnen doen, zegt de Overijsselse Ombudsman. Waarbij de Ombudsman wel snapt dat een gemeente afweegt of een rectificatie het probleem verkleint of juist enorm oprakelt.

De ambtenaar krijgt van de gemeente een officiële waarschuwing als hij het nog een keer doet. De Ombudsman verbaast zich daar over, ‘temeer omdat het niet de eerste keer was’.

Poll

Hengelo krijgt tik op vingers: ambtenaar over de schreef op LinkedIn

  • Flauw: een ambtenaar mag toch best kritisch zijn op een inwoner? (12%)
  • Een ambtenaar moet zich niet publiekelijk mengen in een discussie (57%)
  • Oplossing is simpel: bel elkaar eens op in plaats van online te vitten (31%)
2721 stemmen

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.