Volledig scherm
Tuindorpstraat. © eric brinkhorst

Hengelo vecht tegen het vele hemelwater

HENGELO - Wateroverlast door zware regenbuien valt niet te voorkomen, maar de gemeente Hengelo wil het risico beperken.

Er is nu een concreet doel: vóór eind 2022 mag een regenbui die goed is voor 80 millimeter water in een uur geen overlast meer veroorzaken en huizen en panden inlopen. Dit uitgangspunt is neergelegd in het conceptrioleringsplan 2018-2022. Daarin neemt de strijd tegen het water een belangrijke plek in. Want als gevolg van de klimaatverandering zullen er steeds vaker hevige buien voorkomen.

Parkeergarages

In de afgelopen jaren zijn al omvangrijke rioolverzwaringen uitgevoerd om plotselinge watermassa's zo goed mogelijk af te voeren. In de komende periode zijn minder investeringen nodig voor rioolvernieuwing. 'Wel is er extra aandacht voor risicogebieden zoals parkeergarages, winkels en het ziekenhuis', meldt het plan. In de periode 2018-2022 wordt 6 miljoen uitgegeven aan maatregelen.

Kwetsbare locaties

De gemeente brengt de kwetsbare locaties in Hengelo verder in kaart en onderzoekt wat er gedaan kan worden tegen de gevolgen van wolkbreuken. 'De ambitie is om op de meest kwetsbare locaties bovengrondse maatregelen te nemen waardoor het water minder overlast en schade veroorzaakt.' 

Pijplijn

Er zitten nog enkele concrete projecten in de pijplijn. Zo wordt de capaciteit van het riool onder de Mozartlaan en een deel van de Lansinkesweg vergroot, terwijl er bij deze weg ook een bergingsvijver komt. Daar mondt later de nieuwe Veldbeek in uit, die ook is bedoeld voor de afvoer van hemelwater.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.