Graffiti in de Europatunnel.
Volledig scherm
Graffiti in de Europatunnel. © Jan Ankoné

Hengelo verwijdert graffiti alleen als het aanstootgevend is

HENGELO - Alleen ‘aanstootgevende’ graffiti wordt in Hengelo in opdracht van de gemeente verwijderd. Dat antwoordt het college van B en W op schriftelijke vragen van de PVV-fractie.

Onder aanstootgevende graffiti verstaat de gemeente ‘beledigende, racistische of seksistische teksten, aangebracht door spuiten of schilderwerk’. Dergelijke graffiti dient binnen 24 uur verwijderd te worden, zo is vastgelegd in het gemeentelijke beleid. Alle overige graffiti (‘al dan niet bedoeld als kunstuiting’) wordt niet verwijderd. Volgens het college is daarvoor geen budget.

Coating

De PVV doet in haar brief de suggestie om een speciale coating te gebruiken waardoor graffiti eenvoudig te verwijderen is. Volgens het college bestaat dergelijke coating al vele jaren. Maar: ‘Het is helaas niet mogelijk om alle straatmeubilair, speeltoestellen, afvalbakken en (tunnel)wanden daarvan te voorzien. Daarvoor ontbreken eenvoudigweg de financiële middelen.’

Visitekaartje

Nette tunnels zijn volgens de PVV een visitekaartje voor de gemeente. De fractie vraagt daarom of het mogelijk is om met name de Europatunnel en Velourstunnel te laten bewerken door professionele graffitispuiters. Maar volgens het college kan dat niet.

’De Velourstunnel en de Europatunnel zijn bekleed met gladde tegels. Het is daardoor niet mogelijk om goed hechtende legale graffiti aan te brengen. Daarvoor zou eerst een primer over de tegels moeten worden aangebracht en daarvoor ontbreken de financiële middelen.’ Daar komt bij dat de Europatunnel een monument is. ‘In deze tunnel hoort geen graffiti thuis.’

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.