Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

Hengelo wil niet meer zonder cameratoezicht in binnenstad

HENGELO - Jarenlang was er terughoudendheid en angst voor inbreuk op de privacy. Maar die tijd is geweest: Hengelo wil niet meer zonder cameratoezicht.

Het wordt zelfs een stukje professioneler: het toezicht wordt stukken beter, door de gezamenlijke inkoop van camera's met Almelo en Enschede. "Ze zijn duurder maar effectiever", aldus burgemeester Sander Schelberg van Hengelo woensdagavond in een Politieke Markt in Hengelo. Enschede en Hengelo kennen al langer het toezicht van camera's tijdens uitgaansavonden, Almelo is daar dit jaar mee begonnen.

Opstootjes

Veel fracties in de gemeenteraad zijn van oudsher huiverig voor cameratoezicht maar bejubelen de resultaten tot nu toe. De zes camera's leggen verschillende incidenten vast: opstootjes, vechtpartijen, de handel in en het gebruik van verdovende middelen, diefstal en vernieling. Bovendien werken ze preventief en kan de SUS-ploeg snel optreden als escalatie dreigt. De gemeenteraad ging er woensdagavond mee akkoord dat het cameratoezicht verlengd wordt tot 2021.

Optreden

"Als de camera's registreren hoe grote groepen vanaf bijvoorbeeld het station de stad inlopen, kunnen ze meteen optreden en in gesprek gaan met de groepen. Daarmee wordt erger voorkomen", aldus Schelberg. Het plan is nu om een zevende camera op te hangen op de hoek van de Beekstraat-Brinkstraat. De burgemeester sluit ook niet uit dat hij een flexibele camera buiten het centrum inzet, bijvoorbeeld wanneer sprake is van geweldsincidenten in wijken.

Bodycams

Raadslid Ben van Veen (Lid van Veen) hoopt dat cameratoezicht in Hengelo vooral meer 'toekomstproof' wordt en pleit voor de inzet van bodycams; dat zijn kleine camera's die agenten op hun helm kunnen dragen waarmee situaties kunnen worden vastgelegd. De Amsterdamse politie experimenteert hier al mee. "Het lijkt in Hengelo een brug te ver maar ik ga wel uitzoeken of dit in een verordening kan worden opgenomen", aldus Van Veen. Het raadslid wil ook drones inzetten maar volgens burgemeester Schelberg mogen die niet boven grote groepen mensen vliegen. 

Volledig scherm
Agenten Roel Bollerman (links) en Johan te Riet geven gemeenteraadsleden uitleg over het cameratoezicht. © Emiel Muijderman

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.