Volledig scherm
De intocht van Sinterklaas in Hengelo. © Annina Romita

Hengelo wil zwartepietendiscussie liever mijden

hengeloos peilHENGELO - Is Hengelo klaar voor de roetveegpiet of moet Zwarte Piet gewoon zwart blijven? Betrokkenen rond de intocht van Sinterklaas praten er liever niet over. In Hengeloos Peil maandagavond  komt het onderwerp aan de orde. 

De Hengelose sinterklaas Peter Mastenbroek zette onlangs de toon in deze krant. Hij prees zijn collega’s in Deventer, dat zij zich met succes hebben verzet tegen de eis roetveegpieten in te zetten. Dat bleef niet onopgemerkt. Tot ver voorbij de IJssel bij Deventer werd plotseling bekend dat Hengelo geen verandering wil. Dat is het hoofdonderwerp in Hengeloos Peil maandagavond in het Muziekcafé van poppodium Metropool.

Mastenbroek toen: „Bij de landelijke intocht is al de eis gesteld dat er roetveegpieten moeten zijn. En nu lijkt dat steeds meer gemeenten dat willen gaan opdringen. Terwijl een groot deel van de bevolking dat helemaal niet wil. Kom in opstand.”

Tot de orde geroepen

Peter Mastenbroek, bestuurslid van Stichting Hengelo Sint Nicolaasstad en sinds jaar en dag ‘de man met de mijter’, smeet met zijn opmerkingen een flinke steen in de vijver. Nu wil hij niks meer zeggen. Hij is door andere bestuursleden tot de orde geroepen, uit vrees dat de discussie die elders volop speelt, overwaait naar Hengelo.

De kwestie werd  lokaal nog meer actueel toen gemeenteraadslid Patrick Rillmann van Lokaal Hengelo een officieel referendum bepleitte. „Het gaat erom dat je via deze weg op een democratische manier voorkomt dat ook hier de extremen de discussie gaan bepalen. Laat de bevolking zich uitspreken om zo het kinderfeest een mooi kinderfeest te houden”, aldus Rillmann.

Jerry Afriyie

Rillmann zit maandagavond aan tafel als deelnemer aan de discussie, samen met Jeanet Nijhof van de PVV en Susanne van de Beukel van de ChristenUnie. Vanuit Amsterdam komt Jerry Afriyie namens de actiegroep ‘Kick out zwarte piet’ naar Hengelo. Overal in het land heeft hij demonstraties georganiseerd tegen de ‘racistische’ Zwarte Piet. Tegenstanders van Zwarte Piet zien Afriyie als een held, voorstanders zien hem als een gevaarlijk iemand die een kinderfeest wil afpakken.

SCH en De Storkiaan óók in Hengeloos Peil

Roland Schwind, die onlangs opstapte als voorzitter van Stichting Centrumondernemers Hengelo (SCH), geeft maandagavond in Hengeloos Peil zijn mening over hoe het verder moet met de binnenstad. Marco Krijnsen, voorzitter van Stichting De Storkiaan, vertelt welke vervolgstappen hij wil nemen om de fabrieksnaam Stork, zo sterk verbonden aan Hengelo, glans te geven. Gemeenteraadslid Brigiet Schoemaker (VVD) draagt een column voor.

Het programma begint om 19.00 in Metropool. Het café is open vanaf 18.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.