Volledig scherm
© ANP XTRA

Hengelo zakt op de zwarte lijst: schuld wordt lager

HENGELO - Hengelo zal binnenkort niet meer de ranglijst aanvoeren van gemeenten met de hoogste schuld per inwoner. Jarenlang stond de gemeente hiermee in de aandacht. Dat had onder meer te maken met twee geldleningen ter waarde van 20 miljoen euro die waren afgesloten bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

Het geleende geld werd vervolgens 'doorgeleend' aan de Enschedese woningcorporatie Ons Huis, die ook bezittingen in Hengelo heeft. Het college van B en W heeft besloten de leningen over te dragen aan Ons Huis. De corporatie krijgt daarmee zelf een rechtstreekse schuld bij de BNG. "De gemeente zit dan niet meer tussen de partijen in en draagt geen risico voor het geval Ons Huis niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen."

Dat risico ligt straks bij het Waarborgfonds Sociale Woningbouw dat voor dit doel werd opgericht. Dat fonds heeft laten weten akkoord te gaan met de wijziging van de contracten.

Hoogste schuld

In 2014 kwam Hengelo landelijk in de aandacht, nadat bekend werd dat de gemeente van alle toen nog 408 gemeenten in Nederland de hoogste schuld per inwoner had. BNR Newsradio bracht dat nieuws, gebaseerd op cijfers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over 2012. Hengelo voerde de ranglijst aan met een schuld van 8.571 euro per inwoner. De gemeente Borne stond op de vierde plaats met een schuld van 5.627 euro per inwoner.

Op plek nummer 352 kwam Rijssen-Holten (164 euro) als 'beste' uit de bus in Twente. ProHengelo-fractievoorzitter Wiert Wiertsema stelde destijds dat de gemeente alle geldleningen aan corporaties, ook aan Welbions, zou moeten onderbrengen bij het WSW. Daarmee worden financiële risico's op gemeenteniveau uitgebannen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.