Hengelo zaterdag in actie om zwerfvuil op te ruimen: maar de meeste raadsleden blijven thuis
HENGELO - Ze had gehoopt dat er meer raadsleden zouden meedoen, komende zaterdag, bij de aftrap van haar ‘Zwerfafvalplan.’ Maar het zijn er slechts drie, plus twee wethouders. En de initiatiefneemster zelf, Marie-José Huis in ‘t Veld.
Ze ergert zich enorm aan het rondslingerend zwerfafval in de stad. Het viel haar, tijdens haar dagelijkse wandeling in coronatijd, op hoeveel rotzooi er overal ligt. Ze nam voortaan een grijper en een vuilniszak mee en oogstte instemmende reacties. Daardoor aangemoedigd bedacht ze het Zwerfafvalplan.
Wereldwijd wordt er opgeruimd
Komende zaterdag, World Clean Up Day, is de start. Hengeloërs kunnen zich melden en gaan in hun eigen wijk aan de slag. Hesjes, grijpers, handschoenen en vuilniszakken liggen klaar: kop koffie om 9.30 uur en dan aan het werk, tot 12.30 uur. En daarna, zegt SP-raadslid Huis in ‘t Veld, moet de actie zich als een olievlek over de stad uitbreiden. Alles en iedereen moet meedoen: bedrijven, scholen, winkelcentra, horeca, verenigingen.
Raadsleden hebben een voorbeeldfunctie
En voor komende zaterdag had ze zich ook willen verzekeren van de medewerking van tenminste dertig raadsleden en ambtenaren met hun familie en vrienden. „Want die hebben een voorbeeldfunctie”, legt de initiatiefnemer uit. Ook handig: hun medewerking aan het toewijzen van subsidie, als dat nodig is.
Tijdens de raadsvergadering vorige week deelde ze deelnameformulieren uit. Het viel tegen: slechts drie vulden hun naam in. En twee wethouders doen mee, Bas van Wakeren en Claudio Bruggink. „Een paar collega’s lieten weten dat ze thuis nog even moesten overleggen. Ik hoop daarom dat er zich nog mensen melden”, zegt ze.
Vroeger kreeg je een draai om je oren van je ouders als je rommel liet slingeren. Tegenwoordig is het de trend om het maar uit de auto te gooien…
Want een schone stad is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle Hengeloërs, zegt ze. „Ik was rotzooi aan het opruimen, toen zei iemand: ik snap niet dat jij andermans troep opruimt. Maar het is ónze troep, zei ik. Vroeger kreeg je een draai om je oren van je ouders als je rommel liet slingeren. Tegenwoordig is het de trend om het maar uit de auto te gooien…”
Zwerfafvalplan is broodnodig
Haar Zwerfafvalplan is broodnodig, bedoelt ze er maar mee. Met als pijlers ‘bewustwording, positieve beïnvloeding, educatie.’ Zoals het bezoeken van scholen, bedrijven en horeca. Geen pauzerend personeel meer dat peuken op de grond gooit, verenigingen die beloond worden als ze afval scheiden, het bezoeken van scholen. En handhaving, als dat nodig is.
Zwerfafvalvergoeding
Er is geld voor via Nedvang, de zwerfafvalvergoeding die aan gemeenten beschikbaar wordt gesteld door producenten van verpakkingen. Ook Hengelo deelt daarin mee, er wordt onder meer een wijkcoach in de Hengelose Es van betaald. Er zou bijvoorbeeld een functionaris mee kunnen worden aangetrokken die de scholen bezoekt, zegt Huis in ‘t Veld.
Rommel verdwijnt niet vanzelf
Maar eerst zaterdag. Iedereen is welkom om een paar uurtje mee te helpen met het opruimen van zwerfafval in de eigen wijk. Dat is echt nodig, benadrukt ze nog eens. „Want die rommel verdwijnt niet vanzelf. De afbraaktijd van een blikje is vijftig jaar, kauwgum doet er twintig jaar over om te verteren, een peuk is pas na twee jaar verdwenen.”
Patat in kartonnen bakjes
En het helpt echt, om mensen daarop te wijzen, zegt ze. „De cafetaria bij ons in de wijk deed de patat altijd in plastic bakjes. Ik zei: weet je dat het wel veertig jaar duurt voordat dat is verteerd? Nu hebben ze kartonnen bakjes. Geweldig toch?”
Wie mee wil doen kan zich opgeven via de mail: y.yikilmaz@hengelo.nl. Nadere informatie volgt dan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
DROOGTE
Schepen Combi Terminal Twente half beladen, anders lopen ze eind van het kanaal aan de grond
Combi Terminal Twente (CTT) ervaart volgens operationeel directeur Thijs van den Heuvel nog geen onoverkomelijke problemen van de lage waterstanden. Wel kunnen schepen maar gedeeltelijk worden beladen omdat ze anders aan de grond zouden lopen. Gevolg is de bedrijven die vracht willen laten vervoeren een laagwatertoeslag betalen. -
PREMIUM
Kerstverhaal met lange nagalm in Hengelo: ‘Toen hij klaar was met vertellen, sloot opa zijn ogen en stopte met ademen’
HENGELO - In deze rubriek staan we stil bij de Hengelose begraafplaatsen en tekenen we de verhalen op van de mensen die deze plekken van eeuwige rust bezoeken. Aflevering 33, Oldenzaalsestraat: een kerstverhaal in augustus. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer. -
Eén verdachte van boerenprotest zit nog steeds vast
ALMELO - Eén van de vier aangehouden mannen bij het boerenprotest in Almelo zit nog steeds vast. Het is een 49-jarige Hengeloër, die wordt verdacht van openlijke geweldpleging. -
Waarom jongeren als Vinicius (18) wel willen maar niet mogen werken: ‘Kan niks met mijn diploma’
Terwijl de krapte op de arbeidsmarkt toenam in de eerste helft van 2022, werden er verschillende oplossingen geopperd. Toch werd één groep mensen over het hoofd gezien: ongedocumenteerden. Ze wonen hier vaak al jaren, maar mogen niet werken.
-
Snorfietsster gewond naar ziekenhuis na aanrijding met auto in Hengelo
HENGELO - Een snorfietsster is dinsdagochtend gewond geraakt bij een aanrijding op de Deurningerstraat in Hengelo. De vrouw kwam in botsing met een auto. -
Koken & Eten
Dit gebeurt in je lichaam als je 's avonds nog aan het snaaien slaat
We houden er allemaal van om zo nu en dan 's avonds laat een snack te nemen. Sommige mensen beweren dat het niet goed is om heel laat nog iets te eten, omdat je er sneller dik van zou worden. Klopt die bewering? Deskundigen geven het antwoord. -
PREMIUMHengelose begraafplaatsen
Verdriet om Susanne slijt nooit bij haar ouders in Hengelo: ‘Maar praten met lotgenoten helpt’
HENGELO - In deze rubriek staan we stil bij de Hengelose begraafplaatsen. Aflevering 34, Deurningerstraat: terugdenken aan Susanne. Over het verlies van een dochter en hoe praten met lotgenoten helpt.
In samenwerking met indebuurt Hengelo