Volledig scherm
Daniël Pepers in het schooltje in Gambia. Voor 12 leerlingen die slecht zien, is hij een inzamelingsactie begonnen. © Daniël Pepers

Hengeloër (17) zamelt brillen in voor slechtziende kinderen in Gambia

HENGELO - Vijftig brillen liggen er inmiddels in huize Pepers. En het worden er nog meer, dankzij een actie van Hengeloër Daniël Pepers (17). Als alles goed gaat, kunnen 12 Gambiaanse kinderen straks gewoon meedoen in de klas.

Kinderen die als slow learners worden betiteld omdat ze slecht zien: in Gambia is het een bekend probleem. Het geld voor brillen ontbreekt, de leerlingen hebben gewoon ‘pech’. Daniël Pepers, leerling van het Montessori College, loopt stage in Banjul, een sloppenwijk in Gambia, en kan het niet verkroppen hoe 12 kinderen om die reden niet mee kunnen komen. Hij roept de hulp in van zijn ouders. „Het verhaal greep hem enorm aan en ons ook. Hij vindt dat deze kinderen juist geen pech maar geluk moeten hebben”, vertelt zijn vader Bertil Pepers. 

Kers op de taart

Een oproep om brillen in te leveren leidt tot een hausse aan reacties. En aan brillen. Een medewerker van de oogafdeling van ZGT Almelo doet een leuke duit in het zakje: zij geeft aan dat het ziekenhuis veel brillen heeft en dat ze die wel beschikbaar wil stellen. Ook is ZGT  bereid de brillen door te meten, zodat ze de precieze sterkte kunnen vaststellen. ‘Een kers op de taart’, noemt Daniël de medewerking van het ziekenhuis.

Plaatselijke opticien

Leuk als de school in Gambia straks veel brillen heeft, maar dan moet ook de oogsterkte van de kinderen worden gemeten. Daniël Pepers neemt contact op met de Marent Stichting die de school heeft opgericht, en regelt een opticien. Ondertussen worden thuis in Hengelo de brillen verzameld. „Donderdag hebben we alle brillen binnen”, vertelt Bertil Pepers. De moeder van Daniël, Maureen Pepers, reist zaterdag naar Gambia, maandag wordt met de plaatselijke opticien geregeld dat alle 12 kinderen een bijpassende bril krijgen. 

Daniël Pepers is hartstikke blij met het resultaat van de inzameling. „We veranderen het leven van de kinderen. Pech wordt hier dan geluk.”

1Twente sprak met Bertil Pepers over de inzamelingsactie van zijn zoon Daniël. Beluister het interview hieronder terug.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.