Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Hengeloër krijgt 240 uur werkstraf voor handel in illegaal vuurwerk

HENGELO/ALMELO – De 23-jarige Rick G. uit Hengelo is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf. G. wordt ervan verdacht te handelen in illegaal vuurwerk. Dit lag opgeslagen op de zolder van zijn ouderlijke woning.

Hij komt bijna letterlijk ‘met duizend bommen en granaten’ binnen, merkt politierechter Liesbeth Venekatte op als G. plaatsneemt in het verdachtenbankje. De rechter wijst op een explosieve situatie die politiemensen in november 2017 aantreffen op de zolder van zijn ouderlijke woning. Ze treffen er bijna 250 stuks zwaar illegaal vuurwerk en 850 knalpatronen aan, genoeg om een heftige explosie te kunnen veroorzaken.

G. liep tegen de lamp toen een leerling van het ROC in Hengelo betrapt werd bij het afsteken van illegaal vuurwerk. De leerling vertelde dat hij het knalspul kocht van G. via een tussenpersoon en het geleverd kreeg op de parkeerplaats achter de school. G. kocht het vuurwerk tijdens een vakantie met een groep vrienden in Polen. “We kwamen het tegen en het was goedkoop”, legt hij uit.

‘Rode konen en zweetdruppels’

Het is donderdag geen gemakkelijke zitting voor de jonge standwerker uit Hengelo, als rechter Venekatte hem het vuur na aan de schenen legt. Met een steeds roder wordend hoofd hoort hij Venekatte zeggen dat ze echt niet snapt wat hem bezielde om het spul in een auto te laden, daarmee honderden kilometers rond te rijden om het vervolgens zonder veiligheidsmaatregelen thuis neer te leggen. “Een blind paard weet toch wat er mee gebeurt als het ontploft. Daar hoef je toch niet slim voor te zijn?”

Als G. even later officier van justitie Loes van Kooten hoort uitleggen dat hij vuurwerk van de zwaarst strafbare categorie bezat, en ze daarom 9 maanden onvoorwaardelijke celstraf eist, parelen er dikke zweetdruppels op zijn voorhoofd.

Geen strafblad

Die 9 maanden had G. ook zomaar kunnen krijgen concludeert rechter Venekatte. Maar omdat hij geen strafblad heeft maakt ze er een werkstraf van met een flinke stok achter de deur. Als G. vertelt dat hij net 500 kilometer heeft gereden om van de kerstmarkt in Polen, waar hij Glühwein verkoopt, naar Almelo te rijden merkt Venekatte nog op dat ze hoopt dat hij dat deze keer zonder vuurwerk in de kofferbak deed.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.