Rob Segerink (links) en Jarno Beumer: „We zijn ervan overtuigd dat mensen voor goede digitale hulp meer over hebben dan een glaasje cola.”
Volledig scherm
Rob Segerink (links) en Jarno Beumer: „We zijn ervan overtuigd dat mensen voor goede digitale hulp meer over hebben dan een glaasje cola.” © Emiel Muijderman

Hengeloos duo helpt heel Nederland met computerproblemen

HENGELO - Hengeloërs Rob Segerink (45) en Jarno Beumer (46) hebben met hun bedrijf Fiksi goud in handen. Vanuit hun woonplaats helpt het duo heel Nederland met computerproblemen, door het inzetten van zogenoemde experts.

In de jaren 80 waren beiden zelf nog actief als ICT-hulp aan huis, maar dan zonder hier geld voor te vragen. „Als mensen wisten dat je ergens verstand van had, werd je al snel gevraagd”, zegt Rob Segerink. „Maar dat werd niet als werk gezien. Dan kreeg je voor al je werk hooguit een glaasje cola.” Zijn compagnon Jarno Beumer vult aan: „Of koffie met een koek. Ze vroegen dan wel: wil je er nog wat voor hebben? Maar dan zei je als Tukker heel bescheiden ‘nee’ en was je blij met de koffie of cola.”

Hele leven

Segerink en Beumer kennen elkaar al hun hele leven. Ze zijn geboren in Haaksbergen, maar wonen tegenwoordig allebei in Hengelo. Segerink is freelance softwareontwikkelaar, Beumer is jurist voor een telecombedrijf. Segerink: „Een aantal jaar geleden zagen we het concept van Studentaanhuis.nl, het landelijk meest bekende bedrijf dat studenten inzet voor computerhulp aan huis”, zegt Segerink. „Dat bracht ons op het idee om zelf zo’n bedrijf op te starten. Zo ontstond Fiksi.”

Manier waarop

Quote

We onderschei­den ons door vaststaan­de prijzen, zonder extra kosten

Jarno Beumer

Beumer en Segerink zijn iedere donderdag en om de zaterdag aan het werk voor Fiksi, in het pand van Aquitas aan de Wetstraat. De service die ze aanbieden, is niet nieuw, beseffen ze. „Maar de manier waarop wij klant en expert bij elkaar brengen, maakt ons uniek”, zegt Beumer. „Bij anderen worden afspraken nog traditioneel telefonisch gemaakt en komen er meerdere partijen tussen. Bij ons werkt het heel simpel: via onze site kan de klant eenvoudig zijn probleem aangeven en tevens de datum en tijd wanneer iemand langs mag komen. Ons platform zoekt dan experts in de buurt en die experts krijgen een melding.” Segerink: „En dan is het wie het eerst reageert, heeft de klus te pakken. Geheel anders dan de concurrenten waar hele planafdelingen handmatig de afspraken inplannen.”

Onze manier

Fiksi helpt bij vragen over vrijwel elk elektronisch apparaat. Virussen verwijderen, netwerken instellen, televisies instellen, computerproblemen oplossen. Beumer: „Mensen kennen misschien wel soortgelijke dienstverleners waarbij een student aan huis hulp verleent bij digitale vragen, maar wij willen het op onze manier doen. Ons concept is moderner en zoveel mogelijk geautomatiseerd. We hebben al verschillende klussen gezien waarbij de klant binnen enkele minuten een afspraak had.”

Inmiddels zijn zo’n 120 experts voor Segerink en Beumer aan het werk, verspreid over heel het land. Iedere expert heeft zijn eigen gebied. Segerink: „Over het algemeen zijn er studenten aan het werk, maar we hebben ook oudere mensen die het gewoon leuk vinden om erbij te doen naast hun reguliere werk.”

Vaste prijs

De klussen hebben een vaste prijs, waarvan het grootste gedeelte naar de expert gaat. Beumer: „We onderscheiden ons door vaststaande prijzen, zonder extra kosten.” Segerink: „We geloven in het concept. We zijn ervan overtuigd dat mensen voor goede digitale hulp meer over hebben dan een glaasje cola.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.