Volledig scherm
© Marieke Bakker DTCT

Hengeloos raadslid Ben van Veen door CDA aan de kant gezet

HENGELO - Gemeenteraadslid Ben van Veen is uit de CDA-fractie gezet. Zoals hij zelf aangaf dinsdagavond 'heeft een meerderheid in de fractie zijn fractielidmaatschap dinsdag vervallen verklaard.'

Tijdens de raadsvergadering dinsdagavond was het opschrift CDA al van zijn naambordje verdwenen. Bovendien was hij van plaats gewisseld met Jan Vis die nu naast fractievoorzitter Maureen Muller zit. Van Veen zit nu naast raadslid Bas van Wakeren van ProHengelo.

Eenmansfractie

In een officiële procedure was dat al door het CDA geregeld nog voordat Van Veen moest opstappen. Op de gemeentelijke website staat hij inmiddels vermeld als eenmansfractie: Lid Van Veen. Daarmee telt de raad van Hengelo nu vijf eenmansfracties. Het CDA valt daarmee terug van zes naar vijf raadszetels.

Van Veen wil woensdag met een uitvoerige verklaring komen. Maar dinsdagavond al liet hij merken diep teleurgesteld te zijn in de fractie. "Er komt voor mij een einde aan een moeilijke periode. Voor nu laat ik het erbij dat ik het intriest vind wat er is gebeurd. Ik heb dit niet gewild en ik heb gezocht naar mogelijkheden voor een oplossing. Daarvoor werd mij echter de ruimte niet gegund."

Wrijving

Het was de afgelopen tijd al duidelijk geworden dat het niet meer boterde tussen hem en de overige fractieleden. Na het vertrek van Johan Harink als fractievoorzitter, trachtte hij fractievoorzitter te worden. Maar de fractieleden kozen voor Maureen Muller. Van Veen, tot dan toe vice-fractievoorzitter, gaf daarop die functie prijs.

Hij kwam veelvuldig in het nieuws met allerlei onderwerpen, maar de laatste maanden werd wel duidelijk dat hij was gemuilkorfd met een zwijgverbod. Hij verwees voor elk onderwerp naar de fractievoorzitter. "Maar een weinig productieve Van Veen roept natuurlijk vragen op bij de buitenwacht. Dat wordt gezien."

Van Veen werd nog wel bekend om zijn strijd om de gemeentevlag massaal te laten wapperen in Hengelo. Die actie lijkt een succes te worden.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.