Volledig scherm
Handboeien 1 hand los © Getty Images

Hengelose beveiliger veroordeeld en vrijgesproken op dezelfde dag

HENGELO - De strafrechter vindt dat een beveiliger uit Hengelo geen schuld heeft aan een mishandeling, waarvan hij werd verdacht. Maar omdat de bestuursrechter er op hetzelfde moment anders over denkt, is hij wel zijn baan kwijt.

Een 53-jarige beveiliger uit Hengelo is op één dag ‘veroordeeld’ en ‘vrijgesproken’ voor hetzelfde vergrijp. Waar de strafrechter vaststelde dat de man niets te verwijten valt, oordeelt de bestuursrechter bij de Raad van State dat de korpschef van politie bij het intrekken van zijn beveiligerspas juist heeft gehandeld. Daardoor mag de Hengeloër zijn werk niet meer doen.

De Hengeloër – die anoniem wil blijven - was in juli 2016 met zijn gezin bij een feest in partycentrum Dolle Pret in Almelo. Toen zijn zoon daar werd beledigd en geslagen, volgde er een vechtpartij. De man ging eropaf, kreeg twee klappen in zijn gezicht en maakte daarna zelf een schoppende beweging naar een van zijn belagers. De politie begon een onderzoek en wees de Hengeloër daarbij aan als verdachte. Zelf zegt hij een paniekaanval te hebben gehad, die op dat moment mede veroorzaakt werd door zijn psychische gesteldheid na een recente hartaanval.

Twee afzonderlijke rechtszaken volgden: een strafprocedure na een aangifte van het door de beveiliger geschopte slachtoffer en een door de Hengeloër zelf aangespannen bestuursrechtszaak tegen de korpschef van de politie, die zijn beveiligerspas invorderde. 

Psychische overmacht

De beide zaken eindigden gisteren met twee compleet tegenovergestelde uitkomsten. De strafrechter erkent, na het zien van de bewakingsbeelden en het bestuderen van het politieonderzoek, dat er sprake is van psychische overmacht. De magistraat ontslaat de Hengeloër ‘van alle rechtsvervolging’, omdat hem naar zijn mening niets te verwijten valt.

Tegelijkertijd oordeelt de Raad van State in de bestuursrechtszaak dat de korpschef zijn beslissing op de juiste manier nam. Daardoor blijft de beveiligerspas ingetrokken en kan hij niet aan het werk.

Tot onbegrip van de Hengeloër: „Ik ben blij dat de politierechter mij onschuldig heeft verklaard, maar ik wil graag mijn pas terug. Want ik wil niets liever dan weer aan het werk.”

Advocaat Van der Wal is niet te spreken over de gang van zaken. „Mijn cliënt was overduidelijk niet zichzelf door de hartaanval, en de strafrechter erkent dat ook. Zelfs de officier van justitie was het ermee eens. Dan is het niet uit te leggen dat de korpschef en de bestuursrechter daar helemaal geen oog voor hebben.”

De Hengeloër kan wel een nieuwe beveiligerspas aanvragen bij de korpschef van de politie.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.