Volledig scherm
HENGELO - CDA-fractievoorzitter Maureen Muller © Emiel Muijderman

'Hengelose CDA-fractie voelt zich afgeserveerd'

HENGELO - Maureen Muller is tot na de verkiezingen nog CDA-fractievoorzitter. Maar ze sluit niet uit dat ze die functie eerder neerlegt. „Binnen het CDA praten ze meer over je dan mét je.”

Alles was nog koek en ei, in februari. Maureen Muller, toen net honderd dagen fractievoorzitter van het CDA als opvolger van Johan Harink, wilde alleen maar 'voorwaarts' na tal van strubbelingen binnen de partij. Ze zei niet te houden van problemen, wel van gezelligheid. Maar nu, tien maanden later, is die gezelligheid nog altijd ver te zoeken binnen de partij.

Maureen Muller is goed boos. De lijstadviescommissie van het CDA had haar op de tweede plaats gezet van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Maar de commissarissen Paul Hoogendoorn, not bene zelf lid van die commissie, en Gerard ter Ellen grepen in. Niet zij, maar Hanneke Steen kwam op twee terecht en zij is daarmee de beooogde nieuwe fractievoorzitter. Maureen Muller rest plek drie.

Beschadigd

Zij voelt zich beschadigd door deze manoeuvre. Het voelt als een motie van wantrouwen. De andere fractieleden kregen een lage, onverkiesbare plek en dat stoort haar net zo goed. „Wij voelen ons afgeserveerd. Collega-raadslid Koert van 't Hof heeft zich al van de lijst laten halen. Hij gaf aan aan die flauwekul niet mee te willen doen. Hij beraadt zich ook op zijn CDA-lidmaatschap.” 

In de fractie las ze een verklaring voor, in het bijzijn van Hoogendoorn en Ter Ellen die in deze krant uit de doeken deden waarom Hanneke Steen de voorkeur krijgt boven Maureen Muller. Zo stelt ze daarin: „We zullen ons samen moeten beraden over dit CDA, waar de C voor staat en waar we allen onderdeel van zijn.”

Over haar persoonlijke situatie: „Na elf jaar lang meerdere functies vervuld te hebben, die van voorzitter, secretaris en penningmeester van de fractie, en tien jaar lang alle campagnes geleid te hebben, zal ik een aantal taken de komende tijd neerleggen en overdragen.”

Vaarwel

En nu, in het gesprek met de krant, stelt ze ronduit dat ze de politiek mogelijk helemaal vaarwel zegt.  „Het is wel duidelijk dat ik zeer teleurgesteld ben over de gang van zaken. Dat is ook de trend in de verklaring die ik voorlas. Ter Ellen en Hoogendoorn hebben er niet eens op gereageerd. Nog geen boe of bah.”

De commissarissen gaven in een interview in deze krant  aan dat het uiteindelijk aan de fractie is om te bepalen wie fractievoorzitter wordt, maar Maureen Muller weet genoeg. „Mensen praten meer over je dan mét je. Met mij wordt niets gecommuniceerd. Gerard ter Ellen zei het zo mooi tijdens de algemene ledenvergadering: 'we moeten met elkaar communiceren'. Leuk voor de bühne dit soort teksten, maar als je er zelf niet naar handelt heeft het weinig betekenis.”

Autoritair leiderschap

Dan, heel nadrukkelijk: „Ik bepaal zelf het moment waarop ik stop als fractievoorzitter. Ik vraag me af of ik nog bij deze club wil horen. Dan wordt er in de krant door de commissarissen gezegd: 'Maureen heeft moeite naar anderen te luisteren'. Ze hadden beter kunnen zeggen: 'Maureen heeft moeite met extern autoritair leiderschap'. Ik laat me niet intimideren door externen. Ik ben niet vatbaar voor dreigementen.”

En: „Binnen het CDA is het advies dat je krijg: politiek is liegen! Fractieleden moeten zich schikken. Ja, er wordt volop gelogen.Wat mij vooral stoort, is dat de bloedgroepen binnen de partij bepalen welke plaats op de lijst iemand krijgt.”

Lijsttrekker Marcel Elferink is van katholieke huize, Hanneke Steen is protestants en jij bent ook van huis uit katholiek. Het moest om en om, daarom sta je nu op drie, dat bedoel je?

„Ja en dan zeggen Ter Ellen en Hoogendoorn in de krant dat de bloedgroepen geen rol hebben gespeeld. Gewoon niet waar! Hanneke Steen heeft tegenover mij aangegeven dat haar tweede plek onder druk van de Protestantse Kerk Nederland is geregeld. Wibout Dragt, Wolter Lemstra, Johan Kruiskamp, allemaal protestanten met invloed. Zij hebben de lijstadviescommissie met daarin Frans Kerckhaert, Jessica ter Hofte en Marion Weenink compleet genegeerd. Kennelijk was er geen vertrouwen in de commissie. Anders had ik op twee gestaan en niet Hanneke.”

Acclamatie

„Zo'n Lemstra wilde tijdens de algemene ledenvergadering niet eens een discussie over de lijst. Hij schreeuwde van achteruit de zaal: 'laten we de lijst bij acclamatie vaststellen!' Dat is toch verschrikkelijk, dat hij zich zo laat gaan en geen discussie wil.”

Je voelt je ernstig tekort gedaan.

„Ja. We leven binnen de fractie allemaal in een sfeer van intimidatie en bedreiging. Onze auto's werden kort geleden beschadigd door onverlaten, iemand is fysiek bedreigd en als je dan ook nog dit soort dingen meemaakt... Naast wat ons allemaal aan interne conflicten is overkomen de afgelopen twee jaar. Diep- en diep triest."

„Wat mij betreft zijn de luiken nu goed open. Als anderen uit de school mogen klappen over wat er intern speelt, mogen wij als fractieleden dat ook. We verdienen het niet meer om in het college van B en W te zitten, als je alles overziet.  Zo'n CDA-fractie met zes leden en de wethouder samen kosten de gemeenschap jaarlijks twee ton. Nog los van de huisvesting. Als je dan ziet hoe we over straat gaan, we moeten ons doodschamen. Niet gek dat de burger het vertrouwen in de politiek verliest.”

Wie maak je het grootste verwijt?

„Mensen die, als het gaat om hun ambities, over lijken gaan. Zijn ze helemaal van de pot gerukt?”  

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.