Volledig scherm
Het clubhuis van gehandicaptenvereniging HGOV De Samenloop aan het Bartelinkslaantje. © Anne Velthausz

Hengelose gehandicaptenclub: geen geld meer voor vakanties

HENGELO -  Nog één keer een weekje weg met elkaar. Maar dan is het naar alle waarschijnlijkheid afgelopen met de gezamenlijke vakanties van de leden van de Hengelose Gehandicapten Ontspanningsvereniging (HGOV) De Samenloop.

Penningmeester Lies Kemna ziet het somber in. Met ingang van komend jaar moet de HGOV aan de gemeente huur gaan betalen voor het clubgebouw, het voormalige jachthuis aan het Bartelinkslaantje. Dat kost de vereniging (met dertig leden) circa 5000 euro per jaar. Eerder schrapte de gemeente al de jaarlijkse subsidie van 4000 euro. „Dan teer je heel snel in op je reserves.”

Ernstig

Volgens Kemna heeft een en ander ernstige gevolgen voor de HGOV. „We gaan elk jaar vijf dagen op vakantie met de hele groep. Dat kost heel veel geld, want we zijn nou eenmaal aangewezen op een aangepaste accommodatie, inclusief eten. Voor komend jaar hebben we nog een bijdrage gekregen van Menzis, maar dat is eenmalig.”

Triest

En na volgend jaar? „Dan is het geld op, dus geen vakanties meer. Dat is toch triest!? Voor sommige leden is het de enige vakantie die ze hebben, vanwege hun handicap en vanwege hun lage inkomen.”

Verzet

Al sinds 1982 maakt de HGOV voor zijn activiteiten gebruik van het oude jachthuis, dat eigendom is van de gemeente. In het kader van een eerdere bezuinigingsronde wil het college van B en W de oude bruikleenovereenkomst omzetten in een huurovereenkomst. Het bestuur heeft zich daar lang tegen verzet, maar tevergeefs. „De gemeente geeft geen centimeter toe.”

Laatste cent

De HGOV wil per se blijven in het jachthuis. Volgens Kemna is dat alleen op te brengen als er een medegebruiker wordt gevonden die kan bijdragen in de huur. „Iedereen is welkom, als het maar niet commercieel is. De stekker eruit trekken? Dat doen we pas als de laatste cent op is.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.