Pier van Dijk als columnist in politiek café Hengeloos Peil.
Volledig scherm
Pier van Dijk als columnist in politiek café Hengeloos Peil. © Christian van der Meij

Hengelose kunstenaar gooit handdoek in de ring

HENGELO - Beeldend kunstenaar Pier van Dijk gooit de handdoek in de ring. Hij stopt met het initiëren en organiseren van kunstprojecten in Hengelo.

'Gezien de huidige omstandigheden en de recente ontwikkelingen in het Hengelose kunstenlandschap kan en ik wil ik de kar niet langer trekken. De energie is op; het is over en uit!' Dat schrijft Van Dijk (74) in een brief waarmee hij de tientjesleden van de (inmiddels gesloten) kunstbroedplaats StARTion informeert over zijn besluit om ermee te stoppen.

Frustratie

Dat besluit komt voort uit frustratie over het ontbreken van een 'fatsoenlijk' beleid voor de professionele beeldende kunst in Hengelo. De druppel die bij Van Dijk de emmer deed overlopen, was dat de vestiging van een kunstbroedplaats in de aula van de voormalige Hofstede MTS (als alternatief voor StARTion) is afgeketst. Volgens Van Dijk zelf een ideale ruimte. Maar volgens de gemeente zou het te veel geld kosten om de aula daarvoor geschikt te maken. "Ze willen de boel liever laten verrotten en afbreken", aldus Van Dijk.

Afgeblazen

Direct gevolg van zijn besluit om te stoppen is dat het project 'Container con Amore 2.0' niet doorgaat. Ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum van Stork wilde Van Dijk twintig containers gebruiken om verschillende objecten, installaties of projecten van en over staal te exposeren. Diverse kunstenaars zouden hieraan meewerken. De gemeente had al een subsidie van 34.500 euro toegekend. Maar inmiddels heeft Van Dijk per brief laten weten dat hij daar geen gebruik van zal maken.

Wonderen

In de brief aan de leden van StARTion schrijft hij dat hij 'voorlopig' een punt heeft gezet achter zijn activiteiten wat betreft het organiseren van projecten. "Hoe voorlopig dat is? Behóórlijk voorlopig. Ga er maar vanuit dat het voor altijd is. Tenzij er wonderen gebeuren." Incidenteel wil hij nog wel collega-kunstenaars ondersteunen: "Een beetje achter de schermen".

Manifest

Maar de gemeente is nog niet van hem af. Op zijn initiatief hebben de professionele kunstenaars die zijn aangesloten bij 074 PK (de nieuwe naam van StARTion), in de aanloop naar de verkiezingen een manifest opgesteld en naar de gemeenteraad gestuurd.

Eisen

Een van de eisen is dat de gemeente jaarlijks minimaal 420.000 euro beschikbaar stelt voor de professionele beeldende kunst. Dat is gelijk aan het bedrag dat vrijkwam door de opheffing van kunstcentrum AkkuH in 2012. "Dat geld moet weer terug op de plank", aldus Van Dijk.

Een andere belangrijke eis: er moet een nieuwe kunstbroedplaats komen ter vervanging van StARTion. Behalve de aula van de oude MTS worden in het manifest nog twee andere suggesties gedaan: het schoolgebouw van de Bataafse Kamp dat op termijn leeg komt en de replica van het Hijschgebouw die op het marktplein gebouwd moet worden.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.