De Ayasofya-moskee aan de Willem de Clercqstraat.
Volledig scherm
De Ayasofya-moskee aan de Willem de Clercqstraat. © Emiel Muijderman

Hengelose moskee krijgt compleet nieuw uiterlijk, met koepel én minaret

HENGELO - Groen licht voor de verbouwing en uitbreiding van de Hengelose Ayasofya-moskee. Het oude schoolgebouw aan de Willem de Clercqstraat krijgt een orientaalse look, compleet met koepel en een 25 meter hoge minaret.

Het college van B en W heeft een omgevingsvergunning verleend voor het ‘veranderen en vergroten’ van de moskee. Dat maakte wethouder Claudio Bruggink woensdagmorgen bekend. Er volgt nog een inspraakprocedure.

Oproepen

Het gebouw krijgt een compleet nieuw uiterlijk. Meest opvallende elementen van het  verbouwingsplan zijn  de koepel die bovenop het dak komt en de 25 meter hoge minaret. Het moskeebestuur heeft aangegeven dat er na de verbouwing geen extra oproepen tot gebed zullen worden gedaan.

Hoogte

Het bouwplan voorziet niet in extra verblijfsruimtes. Het bouwblok wordt maar beperkt uitgebreid. De uitbreiding is voornamelijk verticaal: de moskee gaat de hoogte in. Volgens het bestemmingplan is de maximale bouwhoogte 10 meter. Die wordt overschreden door de koepel (bijna 16 meter) en de minaret. Het college stemt daarmee in: ‘Omdat het bouwplan voldoet aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening is de vergunning verleend.’

Geen nieuwbouw

De Ayasofya-moskee is sinds 1989 gevestigd in de voormalig katholieke jongensschool aan de Willem de Clercqstraat. Het gebouw voldoet niet meer aan de eisen. Aanvankelijk zette het nieuwe bestuur, dat in 2015 aantrad, nog in op nieuwbouw. Maar het wordt nu dus toch een verbouwing van het bestaande pand.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.