Volledig scherm
Om de uitstof van stikstof te verminderen moet de maximum snelheid op de A1 bij Hengelo omlaag, vinden GroenLinks en ChristenUnie. © Lex van Lieshout

Hengelose partijen willen terug naar 100 km/u op de A1

HENGELO - Als het aan de Hengelose fracties van GroenLinks en ChristenUnie ligt, gaat de maximumsnelheid op de A1, tussen knooppunt Azelo en Vliegveldstraat, omlaag naar 100 kilometer per uur.

De beide fracties willen dat het college van B en W daar bij provincie en Rijk op aandringt. Dinsdagavond in de raadsvergadering dienen ze daartoe een motie in, mede om de uitstoot van stikstof langs natuurgebied Lonnekermeer te verminderen.

Opdracht

Het Rijk heeft de provincies opdracht gegeven te inventariseren welke snelwegen in aanmerking komen voor verlaging van de maximum snelheid, teneinde de uitstoot van stikstof te verminderen. GroenLinks en ChristenUnie willen dat de A1 ter hoogte van Hengelo wordt opgenomen in die lijst.

Fijnstof

Verlaging van de maximumsnelheid op de A1 leidt volgens de indieners van de motie ook tot minder lawaai, minder fijnstof en verhoging van de verkeersveiligheid. ‘Onderzoek heeft uitgewezen dat fijnstof gevaarlijker is dan tot nu toe werd verondersteld en tot een kortere levensduur leidt van mensen die in de buurt van snelwegen wonen. In de rest van Nederland (en Europa) is het gebruikelijk dat bij bewonersconcentraties niet harder mag worden gereden dan 100 km/u.’

Poll

Hengelose partijen willen terug naar 100 km/u op de A1

  • Goed plan, de stikstofuitstoot moet echt omlaag (30%)
  • Wat een onzin, die maatregel is een druppel op een gloeiende plaat (53%)
  • Investeer eerst eens in beter openbaar vervoer (17%)
2662 stemmen

 Hoe gevaarlijk is stikstof eigenlijk? We leggen het uit in onderstaande video:

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.