Volledig scherm
© TC Tubantia

Hengelose politiek twijfelt over extra geld voor Rabotheater

HENGELO - Het is geen uitgemaakte zaak dat de gemeenteraad straks 1,1 miljoen euro eenmalig en 500.000 euro jaarlijks extra zal bijdragen aan het Rabotheater. Dat blijkt uit de reacties van de diverse partijen.

CDA-fractievoorzitter Maureen Muller zegt: "De vraag is of het Rabotheater in deze vorm moet doorgaan. Het kan ook in een afgeslankte vorm. De helft van het gebouw als theater, de andere helft voor andere activiteiten die inkomsten opleveren. De directie en de raad van toezicht zijn er niet voor niks. Die moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Je hoort alleen maar dat ze niet kunnen bezuinigen en ook niet meer kunnen verdienen. Het bezoek aan het theater wordt minder, Hengelo vergrijst en wij hebben het geld niet op de rug groeien. Het geld dat ze vragen geef ik dan nog liever aan de binnenstad."

Zorgen

PvdA-fractievoorzitter Maarten Hollander: "We gaan niet zomaar die bedragen op tafel leggen. Als ik directeur van het Rabotheater was zou ik me flink zorgen maken over de financiële situatie van de schouwburg. Het is ons heel veel waard om een volwaardige schouwburg te hebben, maar of het ons ook zoveel waard is met de bedragen die we nu horen?"

SP-fractievoorzitter Floor van Grouw onderschrijft dat. "Wij zijn er ook nog niet zo zeker van dat die bedragen op tafel komen voor de schouwburg. Stel dat je moet kiezen tussen de schouwburg en jeugdzorg, waarvoor ook geld nodig is. Dat is een vreselijke keuze. Nee, op dit moment is het theater nog niet gered. Hengelo wil een schouwburg in de lucht hebben. Maar voor welk bedrag?"

Failliet

Als dat geld er niet komt, dan kan het Rabotheater failliet gaan. Althans, dat gaf voorzitter Henk Nijhof van de raad van toezicht van het Rabotheater deze week aan in het politiek café Hengeloos Peil. "We moeten de alternatieve mogelijkheden in beeld hebben", aldus PvdA'er Hollander. "Sponsors? Daar doet het theater al veel mee. Dat zal geen goudmijn zijn."

SP'er Van Grouw: "Je kunt het programma wellicht wat aanpassen, minder ambitieus zijn, maar misschien lopen de tekorten dan alleen maar verder op."

Schoon

Verdergaande samenwerking met het Wilminktheater in Enschede kan alleen als de gemeenteraad van Hengelo eerst haar eigen boontjes dopt. Eerdere onderhandelingen liepen stuk. "Schoon door de poort", gaf de Enschedese wethouder Jeroen Hatenboer aan in Hengeloos Peil. Waarmee hij wilde zeggen dat 'het lijk in de kast' van het Rabotheater eerst weggewerkt moet zijn.

Hij gaf eerder aan 'oog te hebben voor de nood van het Rabotheater' en 'onder voorwaarden' bereid te zijn financiëel bij te dragen, maar niet zonder meer. Hatenboer meent nog steeds, ondanks een eerdere mislukking, dat een intensievere samenwerking van de theaters op Twentse schaal noodzakelijk is.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.