Volledig scherm
Wethouder Bas van Wakeren (ProHengelo). © videostill

Hengelose raad haalt streep door ‘kwartje van Bas’

HENGELO - ’Het kwartje van Bas’ is van de baan. De gemeenteraad ziet verlaging van het afvaltarief met 25 cent per klik, zoals voorgesteld door wethouder Bas van Wakeren, totaal niet zitten.

Hengeloërs die zelf hun restafval wegbrengen naar een ondergrondse container, betalen daarvoor op dit moment 1,20 euro per klik. Wethouder Bas van Wakeren (ProHengelo) wilde het tarief voor het aankomende jaar verlagen naar 0,95 euro. In de wandelgangen werd dat voordeeltje al ‘het kwartje van Bas’ genoemd, met een knipoog naar het beruchte ‘kwartje van Kok’.

Vervuiler betaalt

De maatregel zou de gemeente naar schatting 2 ton kosten. Maar op de politieke markt van deze week werd al snel duidelijk dat het voorstel van Van Wakeren alleen op steun van zijn eigen partij kon rekenen. De overige fracties voelen niets voor een verlaging per klik. Volgens de tegenstanders zou dat namelijk in strijd zijn met het principe van ‘de vervuiler betaalt’, waarop het hele afvalbeleid gebaseerd is.

Profiteren

Naar verhouding zouden juist de grootste ‘vervuilers’ het meest profiteren van ‘het kwartje van Bas’. Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de goede afvalscheiders die minder vaak afval aanbieden. In plaats van een verlaging per klik wilden de linkse partijen daarom het vaste tarief verlagen, zodat alle huishoudens er evenveel voordeel van hebben. Maar er gingen ook stemmen op om de vrijkomende twee ton in te zetten voor ‘serviceverhogende’ maatregelen. Bijvoorbeeld om storingen bij ondergrondse containers sneller te verhelpen, zoals VVD-er Sander Janssen voorstelde.

Stortquotum

Ook het voorstel om het stortquotum te verhogen haalde het niet. Huishoudens mogen per jaar 50 kilo grof afval gratis storten op het Milieupark. Van Wakeren wilde dat weer verhogen, naar 100 kilo. Maar een meerderheid in de raad wijst dat af, omdat het niet zou stroken met het principe van 'de vervuiler betaalt'. Enkele partijen willen het quotum zelfs helemaal afbouwen.

Bakzeil

De wethouder moest uiteindelijk bakzeil halen. Hij zal de raad in december een nieuw voorstel voorleggen.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.