Volledig scherm
CDA-wethouder Marcel Elferink. Foto: Marieke Bakker

Hengelose raad roept wethouder Elferink op matje

HENGELO - Gemeenteraad stuurt een boze brief naar college van B en W over het uitblijven van een verbeterplan voor de fysieke sector. Wethouder Elferink moet op het matje komen.

Het geduld van het presidium (het 'dagelijks bestuur') van de gemeenteraad is op. Ondanks eerdere toezeggingen heeft de raad nog steeds niet de beschikking over een verbeterplan voor de gemeentelijke sector die zich bezighoudt met fysieke zaken, zoals bestemmingsplannen.

Verontwaardigd

Het presidium is daarover 'buitengewoon verontwaardigd', zo staat in een brief aan het college. 'Wij vragen ons hardop af waarom deze informatie er niet ligt én waarom het toch zo lang moet duren.'

Het raadspresidium heeft de kwestie maandagavond besproken. Hoewel de beloofde informatie dus ontbreekt, is besloten om het onderwerp toch op de agenda te zetten van de politieke markt van 7 maart.

Verantwoording

Het presidium eist dat het college voorafgaand aan de politieke markt verantwoording aflegt over de reden waarom de informatie niet tijdig aan de raad is aangeboden. 'Wij verwachten dat u dit alsnog spoedig doet, zodat zowel college, raad en belanghebbenden zich op dit onderwerp kunnen voorbereiden.'

De fysieke sector valt onder verantwoordelijkheid van CDA-wethouder Marcel Elferink. Die werd vorig jaar ernstig in verlegenheid gebracht, toen aan het licht kwam dat Hengelo een grote achterstand heeft in het actualiseren van bestemmingsplannen.

Over de datum

Het is bij wet verplicht om bestemmingsplannen na tien jaar te actualiseren. Binnen de ambtelijke organisatie werd echter voorrang gegeven aan de invoering van nieuwe wetgeving (Omgevingsvergunning). Daardoor is een groot aantal bestemmingsplannen binnen de gemeente Hengelo 'over de datum'.

Het college moest daarvoor diep door het stof. Voor wethouder Elferink was dat extra pijnlijk omdat hij naar aanleiding van de kwestie rond de toenmalige CDA-fractievoorzitter Johan Harink juist beloofd had om orde op zaken te stellen op het gebied van ruimtelijke ordening.

Beloofd

Het college beloofde vorig jaar om nog vóór het einde van deze raadsperiode met een verbeterplan te komen. De politieke markt van 7 maart zou de laatste mogelijkheid zijn om daarover te praten. Maar maandagavond moest het presidium constateren dat het plan er nog steeds niet is.

Veel geld

Het presidium neemt de zaak hoog op, vertelt voorzitter Roel Kok (BurgerBelangen). Doordat bestemmingsplannen verouderd zijn, loopt de gemeente namelijk inkomsten (leges) mis. "Het gaat om veel geld. Daarom hebben we deze brandbrief gestuurd", aldus Kok.

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.