Anton en Loes ten Brummelhuis stoppen met hun schoenenzaak aan de Brinkstraat.
Volledig scherm
Anton en Loes ten Brummelhuis stoppen met hun schoenenzaak aan de Brinkstraat. © Jan Ankoné

Hengelose schoenenzaak Ten Brummelhuis stopt ermee

HENGELO - Opnieuw sluit een bekende winkel in de Hengelose binnenstad de deuren. Schoenenzaak Ten Brummelhuis (van 1912) aan de Brinkstraat stopt ermee. De opheffingsuitverkoop is inmiddels begonnen.

De reden? ”Leeftijd”, zegt eigenaar Anton ten Brummelhuis. ”Ik word dit jaar 68. Je moet een keer stoppen, hè. En we hebben geen opvolgers. Dat wisten we al 15 jaar, hoor. Onze kinderen hebben nooit interesse getoond. We hebben het nog wel geprobeerd, maar er waren ook geen andere gegadigden te vinden om de zaak over te nemen.”

Reacties

Eind vorig jaar hakten Ten Brummelhuis en zijn vrouw Loes de knoop door. Afgelopen woensdag begon de opheffingsuitverkoop. Een dag van vreugde en verdriet, vertelt Loes. De naderende sluiting stemde triest, maar de reacties van de klanten waren hartverwarmend. ”Sommigen komen hier al van kinds af aan.” Wanneer de schoenenzaak definitief de deuren sluit, kan Ten Brummelhuis nog niet precies zeggen. ”Dat kan nog wel een paar maanden duren.” Het pand is zijn eigendom en gaat nu in de verhuur.

Verwoest

De schoenenzaak is een begrip in Hengelo, al meer dan een eeuw. Opa Ten Brummelhuis begon in 1912 met een winkeltje op de plek waar nu hotel National staat. Later verhuisde hij naar de Brinkstraat. In de oorlog werd dat pand grotendeels verwoest. In 1955 werd de nieuwe winkel aan het nieuwe marktplein betrokken.

Voorbestemd

Anton is de derde generatie. ”Ik was voorbestemd. Op mijn 10de liep ik al mee in de winkel.” Na de heao ging hij naar Duitsland om het vak te leren, als inkoper bij een groot bedrijf. In 1975 kwam hij bij zijn vader en oom in de zaak.

Leegstand

De laatste jaren zag hij de omzet dalen. ”Het is hier in de binnenstad niet meer wat het was. Er is veel leegstand, Daardoor is er minder traffic. De vaste klanten komen nog wel, maar je mist de impulsaankopen. En dan heb je natuurlijk nog de concurrentie van internet.”

Of hij de winkel straks zal gaan missen? ”Ach, je groeit er naar toe. Maar ik heb het altijd graag mogen doen.”

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.