Volledig scherm
Danya Weevers showt haar milieuvriendelijke kleding tijdens de Fashion Week in Londen. De streepjes op het shirt staan voor het grote aantal slachtoffers in de confectie-industrie in derdewereldlanden. © Bert Kamp

Hengelose showt mode
met een missie in Londen

Modeontwerpster Danya Weevers (23) uit Hengelo is weer een crowdfundingsactie begonnen. Ze heeft geld nodig om haar duurzame mode in Londen te showen tijdens de  London Fashion Week. 

De eerste crowdfundingsactie van de jonge modeontwerpster was een groot succes. Een onbekende stortte vorig jaar 5.500 euro op haar rekening. Daarmee was de deelname aan de Vancouver Fashion Week in één klap veilig gesteld. Deze deelname leverde haar een uitnodiging op voor de  London Fashion Week die van 14 tot en met 19 september wordt gehouden. Ook hier wil ze zich in de kijker spelen met haar mode, gemaakt van hennep en eucalyptusblad. "Eerlijke mode die niet belastend is voor het milieu."

Geldschieter

De teller op Kickstarter staat nu op 600 euro. Totaal is er 5.500 euro nodig. "Nee, de gulle geldschieter heeft zich niet opnieuw gemeld", zegt de jonge modeontwerpster lachend. Ze heeft de man nooit ontmoet.

 "Ik heb hem wel via skype gesproken. Hij was een vermogende Rus, de miljonair Taso du Val, die in New York woont. Natuurlijk kreeg ik destijds vragen van mensen. Wil hij er niet iets voor terug hebben, zo vroegen ze. Nee dus. Hij is heel betrouwbaar. Hij steunt jonge modeontwerpers in wie hij gelooft."

Showroom

Danya gaat in Londen een showroom doen. "Het is een soort beurs", verduidelijkt ze. "Een pr-bureau probeert winkels en ketens enthousiast te maken voor mijn mode." Ze heeft een jaar keihard gewerkt aan de voorbereidingen. Het resultaat hangt aan een rek in haar atelier in het ondernemershuis aan de Enschedesestraat. 

Er zijn 25 items. Broeken, shirts, truien, jurken en jassen in de kleuren blauw en groen, gemaakt van hennep en, tencel, dat wordt gemaakt van eucalyptusbomen. "Maar er komt veel meer bij kijken dan ik had verwacht", vertelt ze. 

Collectieboek

"Ik moest ook een collectieboek samenstellen, de pr regelen, persberichten schrijven, visitekaartjes en orderformulieren maken. Dat kost allemaal geld.  Alleen de deelname aan de showroom kost al 3.500 euro."

Voor de tweede keer heeft ze daarom haar hoop gevestigd op crowdfunding, ook wel publieksfinanciering genoemd, om de trip naar Londen te financieren. "Ik heb zelf wat spaargeld, maar dat is lang niet voldoende. Een paar maanden geleden heb ik door ziekte mijn parttime baan bij een callcentrum verloren. Het gaat nu weer goed met me. Maar twee banen combineren, lukt niet. Ik focus me nu helemaal op de mode."

Letterlijk

De ontwerpster werkt veel hennep en tencel. "Hennep is milieuvriendelijk, heel sterk, voelt lekker en kriebelt niet. Tencel is gemaakt van het blad van een eucalyptusboom. Het lijkt op katoen, maar waar katoen ontzettend belastend is voor het milieu, is eucalyptus dat niet. Het voelt als zijde." Haar boodschap voor milieuvriendelijke mode draagt ze ook letterlijk uit op de truien en t-shirts. 'Fashion isn't free. Someone is paying for it', zo staat erop gedrukt.

 Er moet een knop om bij consumenten, vindt Danya. "Ja, duurzame mode is soms wel drie of tien keer zo duur. Maar het gaat ook veel langer mee. Ik zou willen zeggen: stop met het consumeren van fast mode.  Ik denk heus niet dat ik de wereld kan verbeteren en een hele industrie kan veranderen. Maar als ik een paar mensen bewust kan maken, is dat al meegenomen."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.