Volledig scherm
Eigenaar Milo Baum. © Annina Romita

Hengelose speciaalzaak voor wintersport gaat verhuizen

HENGELO - In het najaar verhuist Baum Sport van de Drienerstraat naar de Smutsstraat. De nieuwe winkel wordt vier keer zo groot. Met een heel eigentijdse inrichting. "Ik wil beleving creëren."

Baum Sport noemt zich 'dé speciaalzaak op het gebied van exclusieve wintersportartikelen'. Voor de complete uitrusting: van ski's en snowboards tot kleding, helmen en brillen. Uitsluitend topmerken. Zoals Bogner, PeakPerformance, Northface, Burton en J.C. de Castelbajac.

Uniek

Het is de duurdere prijsklasse. "We zijn geen prijsstunter", vertelt eigenaar Milo Baum. "We willen ons juist onderscheiden: met onze specialismen en onze service. Dat willen we ook uitstralen: met unieke producten die niet overal te koop zijn."

Het interview heeft plaats aan de toonbank. Verder is nergens in de winkel een rustig plekje te vinden, zo vol staat het er. Het illustreert de noodzaak om te verhuizen. Baum Sport is aan de Drienerstraat compleet uit zijn jasje gegroeid. De huidige winkel meet 200 vierkante meter. "Het werd te klein, dat houdt de groei tegen."

Ervaring

Milo Baum (45) is geboren en getogen Hengeloër. Hij beschikt over ruime ervaring in de ski- en sportbranche. Op z'n achttiende ging hij van school om te gaan werken bij Intersport, die toen nog  op de hoek van de Nieuwstraat en het Stationsplein zat. In 2008 besloot hij om voor zichzelf te beginnen, met een wintersportspeciaalzaak aan de Drienerstraat.

Een sprong in het diepe, zoals hij het zelf noemt. Maar het ging goed, hij bleef drijven. Sterker nog: de zaken gingen zelfs zo goed dat twee jaar later al een uitbreiding volgde. Baum huurde de naastgelegen winkelruimte erbij en richtte die in als snowboardshop. 

Cool en hot

'Cool in winter en hot in summer' is het motto van Baum Sport. Om niet volledig afhankelijk te zijn van de wintersport richt de zaak zich in het zomerseizoen op de verkoop van exclusieve beachware. "Alles voor de strandvakantie." Polo's, t-shirts, zwemshorts, korte broeken. Van merken als Lacoste, Sundek, Vilebrequin, Clavin Klein. Orlebar Brown en Bogner. Plus een grote afdeling slippers.

Baum begon ook al snel met een eigen webshop. "Die waren toen in opkomst. Wij zijn meegegaan in die flow." De onlineverkoop loopt als een trein. De webshop telt inmiddels ruim 10.000 producten. De bestellingen komen uit heel Europa. "De combinatie van clicks en bricks, van webshop en fysieke winkel, is onze kracht. Je kunt niet meer zonder webshop. Ondernemers die nog steeds hetzelfde trucje doen als twintig jaar geleden, missen de boot."

Naast Hema

Ruimtegebrek dwingt Baum nu dus om te verhuizen. Naar de Smutsstraat, op loopafstand. De nieuwe winkel komt op de begane grond van het appartementencomplex van woningcorporatie Welbions, naast de achterkant van de Hema.

Milo Baum heeft vier van de vijf leegstaande winkelunits gekocht. Hoeveel hij daarvoor betaald heeft, wil hij niet zeggen. "Daar loop ik niet mee te koop. Maar daar komt nog wel een keer hetzelfde bedrag overheen voor verbouwing en inrichting. Want het is casco, er zit niks in."

Shop-in-shop

De vier winkelunits worden aan elkaar getrokken. De totale oppervlakte wordt bijna 800 vierkante meter. Er komt een compleet nieuwe pui voor, met twee ingangen. Links komt de snowboardwinkel. "Met de grootste shop-in-shop van Europa van het merk Burton." Rechts komt de skiwinkel. Ook met aparte shops-in-shop achter glas, van PeakPerformance en Goldbergh. Verder is er plek voor een bootfitting center, waar klanten hun skischoenen op maat kunnen laten maken.

Videowall

Het wordt een heel eigentijdse inrichting, belooft Baum. Helemaal naar zijn eigen ideeën. "Ik wil beleving creëren." Er komt bijvoorbeeld een grote videowall, waarop spectaculaire skifilms te zien zullen zijn.

Eind oktober wil Baum verhuizen. "In juli hoop ik te beginnen met de verbouwing. Het moet klaar zijn voor het begin van het wintersportseizoen."  Als het Baum ligt, wordt ook het plein aan de Smutsstraat onder handen genomen. Hij heeft dat al aangekaart bij de gemeente. "Je zou het kunnen aankleden met bomen en lantaarns. Dan krijgt het wat meer uitstraling. Zodat je het gevoel krijgt: dit is al het centrum, niet alleen een parkeerplaats."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.