Volledig scherm
PREMIUM
© Jack Huygens / News United

Hengelose Teresakerk in de as: 'Zo vier je hier nog, zo staan er enkel muren'

VIDEOHENGELO - Bij de parochianen vloeien volop tranen. De Moeder Teresakerk in Hengelo is door brand verwoest. Over de oorzaak valt nog niets te zeggen.

Volledig scherm
Eén grote verwoesting. © Lucien Baard

Priester Marc Oortman kijkt geroerd naar het nog smeulende karkas van de Moeder Teresakerk. Binnen woeden nog wat kleine brandjes. Oortman heeft net via de deur naar binnen mogen kijken. "Er is eigenlijk niets meer van over." De brandweer had kort daarvoor het sein 'brand meester' gegeven, maar ook het oordeel al geveld: slopen is het enige dat nog rest. Een muur die op instorten stond, is al vroeg neergehaald. De kerkklok en enkele trouw - en doopboeken zijn de enige spullen die uit de kerk gered worden. Oortman hoopt dat ook het tabernakel met de geconsacreerde hosties de vuurzee heeft doorstaan, maar gisteren was het nog niet veilig om daar te gaan kijken.

Trouwe vrijwilligers komen ook naar de onheilsplek. Er vloeien tranen, Oortman troost. In de wetenschap dat het 'allemaal nog erger had gekund'. In de kerk is ook een aula, maar die was op dat moment niet in gebruik. "Dat was wel één van mijn eerste gedachten: gelukkig, er lag niemand opgebaard. Daar moet je niet aan denken. En gelukkig zijn er ook geen gewonden.”

Door het gebrek aan priesters moet de kerk haar voorganger Oortman delen met veertien andere kerken. Het betekent dat de diensten vooral door leken worden verzorgd en er slechts sporadisch een volwaardige eucharistieviering plaatsvindt. Die was er uitgerekend afgelopen zondag. Oortman: "Het was zoals altijd in deze kerk een mooie, warme bijeenkomst. Niet wetend dat het de laatste keer hier zou zijn. Toen ik van de brand hoorde, kon ik het bijna niet geloven."

In samenwerking met indebuurt Hengelo

Hengelo e.o.